Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Вл. Иванов: Движенията при цените на хранителните стоки ще са плавни

Храните не поскъпват драстично, повишиха се изискванията ни за качеството, посочи председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата

гледано: 1603   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа
Каквито и да са движенията с цените на хранителните стоки, те ще са плавни и с много слаба динамика. Това прогнозира председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов пред Bulgaria ON AIR. Той се позова на тенденцията в последните десет години.

От най-често консумираните от домакинствата храни през юни най-голямо поскъпване е регистрирано при олиото, маргарина и маслините, показват най-новите данни на Националния статистически институт. Забелязва се обаче спад в цените на зеленчуците.

„Нищо не поскъпва драстично. Само при олиото имаме изменение на цената - 52% разлика спрямо нивата от 2020 г. Това се дължи на лошата реколта през 2020 г. - 200 тона по-малко. Сравнително добра реколта у нас, но лоша реколта в Европа", обясни Иванов. „В момента имаме много добри очаквания и балансиран пазар. След появата на новата реколта ще имаме трайна тенденция за падане на цената. Може да стигнем и до нивата преди август 2020 г.", посочи той.

Още по темата

Иванов изтъкна, че енергийните ресурси няма как да не повлияят на цената на който и да е продукт, но напомни, че пазарът в момента е свръхконкурентен и трудно може да очакваме резки движения.

„Пазарът функционира вследствие на взаимодействието между търсенето и предлагането“, подчерта председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата

Той обаче е на мнение, че е „логично цената нa хляба да мръдне в рамките до 5%.

„Не става дума за резки колебания. Поскъпване на хляба ще е абсолютно мотивирано. Държавата си е на мястото и след горчивите опити през 90-те години не е допуснала катаклизми в зърнения сектор. Засега нещата с реколтата на царевицата вървят много добре", информира той.

Единственият проблем при хлебопроизводителите, според него,  е в рязкото поскъпване на цената на труда. „Ако преди 6-7 години е могло да намерят работници за един доход, сега той е почти по две“, разкри експертът.

Иванов пресметна, че „измененията в цените са 13-14% при доста по-сериозно нарастване на доходите“.

„Динамиката на цените на пазара е почти никаква. Наблюдаваме висока цена на прасковата в това горещо време, много неблагоприятно време през май и юни. Очаквам много добра реколта в зърнения сектор. Може да бъдем спокойни и да не очакваме стресови движения. Пазарът на месо също е свръхнаситен", коментира как се движат цените на стоките от първа необходимост Владимир Иванов.

Той е на мнение, че никой не трябва да се плаши от въвеждането на еврото в България и очаква „доста баланси да се променят в положителна посока“.

„Дори някой да реши да прави спекулации, при тази конкуренция е почти невъзможно“, смята експертът. „Възможно е в първите два до пет месеца да има стресови положения, след което ще има добър възход“, предполага Иванов.

Той е на мнение, че в последните 5-6 години има доста сериозно покачване на качеството на храната.

„Има промяна в нашето потребление по отношение на изискванията за качеството. Към момента изискванията са само за висококачествен домат. По отношение на млечните продукти също се повишиха изискванията. Имаме и по-евтини продукти, но пък има хора, които ги предпочитат. Има и хора, които се ориентират към цените поради ниски доходи", коментира Владимир Иванов.

Как се отразяват неблагоприятните климатични условия на производството на зеленчуци и плодове? Само с 5% ли поскъпва хлябът? 

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

По статията работиха: Екип на Bulgaria On Air, редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Олиото вдигна много неща. Не очаквам със стабилизрането на цените от новата реколта да се върнат :). Колко ще е плавна инфлацията не е ясно. Някои стоки се продават с увеличение от 16,667 %.

Още от Икономика и политика
Протестът на превозвачите се отлага