IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вл. Панев: Общинските дългове достигат критични нива, да ги извадим на светло

Счетоводителите на общинските фирми са магьосници в сравнение с колегите си в публичните компании

08:14 | 13.10.15 г. 12
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Владислав Панев.&nbsp;<em>Снимка: Личен архив</em></p>

Владислав Панев. Снимка: Личен архив

Владислав Панев е собственик на управляващо дружество "Скай управление на активи" от 2006 година.  Преди това е работил в компании на словенския холдинг КD, както и като финансов журналист във вестниците Дневник и Банкер. Лицензиран инвестиционен консултант и регистриран професионален инвеститор. Владее английски и ползва немски, турски, сръбски и руски език. На местните избори е трети в листата на Зелените за общински съветници в София, както и кандидат за районен кмет на Оборище.

Г-н Панев, преди 2 месеца изнесохте данни за финансовото състояние на община София. Какво е то и какви мерки могат да се вземат за подобряването му?

Никой не знае какво точно е финансовото състояние на София, защото столицата е национален шампион по непрозрачност. Опитайте се да намерите информация за изпълнението на бюджета за 2014 година или за натрупаните задължения. Не е абсолютно невъзможно, но е трудно дори и за хора като мен, които се ровят в корпоративни отчети вече 16 години.

И все пак, сборът от дългосрочните и краткосрочните задължения на общината е 707 млн лева към края на миналата година. По-нови данни няма. Отделно общинските компании са натрупали дълг за над милиард лева. Сами по себе си тези числа може да се тълкуват по много начини, но е факт, че откакто София е управлявана от сегашния кмет, задълженията на „Топлофикация“ са скочили двойно. В същото време дружеството загуби над 90 млн. лева депозит в КТБ. Тези пари трябваше да бъдат използвани за ремонти на топлоснабдителната мрежа. 



Познаваме се с доста от читателите на investor.bg или поне имаме подобни навици, препоръчвам им горещо да се запознаят в свободното си време с отчетите на компании като „Топлофикация София“ или „Център за градска мобилност“. Има ги само в Търговския регистър, прочетете и одиторските доклади, забавно е как се фризират баланси.

Например, над 95% от активите на ЦГМ са вземания от общината, които пък тя не признава. По този начин хем дружеството не изглежда да е фалирало, хем общината изпълнява законовите си ограничения за годишен ръст на дълга. Даже известните със способностите си счетоводители на публични дружества могат да научат това-онова.

Какви са предложенията ви?

Предложенията на „Зелените“ и моите лични за следващите 4 години са цялата информация за състоянието на общинските финанси да стане максимално достъпна. Общинските компании да се третират като публични – да изнасят на сайтовете си тримесечни отчети, да назначат отговорници по връзки с гражданите, информация за важните си сделки. Същото и с общината – да публикува в интернет всички разходи над някаква минимална стойност (примерно 5000 лева) с информация за доставчика на услугата и така нататък. Въобще да сложим всичко на масата. Това няма да изчисти финансите от само себе си, но е крачка в правилната посока. Най-малкото ще знаем какви са обвързаностите в столицата и ще дадем материал за медиите. Оттам нататък те си знаят работата, или поне се надявам да е така.

Може ли София да се възползва от възможностите на капиталовия пазар и по какъв начин?

Това ще бъде поредна крачка към прозрачността на финансите на столицата. Едно на ръка са възможностите за емитиране на общински облигации. Те ще са интересен инструмент, особено когато хората с пари се чудят къде да ги инвестират. Според мен нищо не пречи някои общински компании да бъдат листвани на борсата.

Ясно, че „Топлофикация“ и градският транспорт са в толкова лошо състояние, че там мерките трябва да бъдат съвсем други. Но ще бъде интересно да се пусне емисия от акции на Общинска банка например. Аз не разбирам каква е причината София да притежава въобще акции в банка. Ако успеем да решим в полза на общината вече десетгодишната каша с акциите на Ковачки, завещана ни от Софиянски, и при добри правила, банката може да стане най-голямото публично дружество с фрий флоут над 50% на БФБ.

В листата на Зелените присъстват доста финансисти. Каква е причината?

Наистина, освен мен има още няколко познати лица на финансовата общност в България. Румен Гълъбинов е бивш председател на застрахователният надзор, от времето когато в страната влязоха наистина реномирани западни компании. Петър Василев, Цанко Арабаджиев и Николай Грънчаров също са известни на пазара хора. Това е напълно нормално, като се има предвид какви са приоритетите ни за тази кампания – прозрачност на столичните финанси, която ще осигури и пари за решаването на няколко ключови проблема на града. И най-вече този, свързан със запрашеността на въздуха (София е най-мръсната столица в Европа).

Например, масовото изграждане на станции за зареждане на електромобили няма да струва кой знае колко, но ще позволи вероятно на десетки хиляди софиянци да притежават такива след 4 години. Естествено, ако спадът в цените им продължи със силни темпове.

Велоалеите и бус лентите също не струват кой знае колко. Затова и не са толкова атрактивни за сегашното ръководство на общината. Няма как да има сериозен размах в кражбите от толкова дребни инвестиции. В същото време точно тези неща могат да преобърнат драматично състоянието на въздуха в София и да ни осигурят средно по още няколко години здравословен живот.

Вие следите от доста време капиталовия пазар в България. Как оценявате състоянието му и какви са очакванията ви?

Състоянието му е видно за всички нас. Следя ежедневно форума на Investor.bg, макар и от години да не пиша в него. Всички бяхме много радостни от импулсите преди вече повече от 10 години, когато в управлението на страната бяха хора, които имаха отношение към пазара.

Балонизирането малко по-късно като че ли беше напълно естествено с оглед на мощния приток на пари към България непосредствено преди приемането ни в ЕС. За разлика от другите пазари от нашия ранг обаче, БФБ така и не успя да възвърне значителна част от стойността си. Отдавам това и на „загрижеността“ на управляващите, за които пазарът на череши в Кюстендилско е по-важен от борсата. А поне на нас ни е ясно, че няма богата страна без силен капиталов пазар.

Сега влиянието на държавата в икономиката е много силно, а очевидно близките до управлението кръгове нямат интерес от много прозрачност. Проблемите няма да се решат с малко кадрови промени, каквито ще се случат догодина с оглед на изтичането на мандати в КФН. Нужна е промяна в манталитета, във визията на управляващите. Нещо различно от това просто да сме шампиони в „усвояването“ на еврофондове. Те са много далеч от това да позволят на хората с предприемчив дух да творят и да градят свободно. Така че нека да вкараме малко агенти от нашите среди в общинския съвет.

Отсега мога да се ангажирам с поддържането на жива връзка с инвеститорите в удобна за всички форма. Където да отчитам как съм стъжнил живота на тия дето предпочитат делата в София да продължават да се развиват на тъмно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
"Договорите за поддръжка на инфраструктурата във Варна са модел за корупцияФинансовите инспектори посочват, че цените, на които монополистите изпълняват едни и същи дейности, се различават до 1600 пъти"==Бизнеса си е бизнес! :))) Инициативни хора. Населението не може да им насмогне на инициативите! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 8 години
Мдаммм... Време е, след целата изредила се до сега гмеж, и борсовите спекуланти да се изонодят връз многострадалната ни столица! Давай, Владо, или който и да си там - след "пъпки", мутри, октоподи, калмари, трактори, аптекари, писатели, адвокати, журналисти, сценаристи и "икономисти", София още не е управлявана от трейдърчета! Време е и вие да я "минете"! И това ще преживее, горката! Докато дойде "Горския"... хахаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 5
Людени
преди 8 години
Смешници .... като изкархте на светло далавериТЕ в ПодлоФикация - какъв е резултатъТ ??.... към светли бъднини вървите !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 3
ceneto
преди 8 години
ти не си само потен, ти си ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 3
mpy_yordanov
преди 8 години
И аз ще гласувам за Владо с преференция. Познавам го от 16 години и много ме е научил на журналистика инвестиране пътуване и екология на София. Може би не всички помните отзи период, но той беше най добрия журналист за борсово търгуваните неща, когото борсата беше най силна. С теб съм за съветник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
kandid
преди 8 години
Една преференция от мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
kandid
преди 8 години
Една преференция от мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 18
potten
преди 8 години
Добре е, че хвали общинските счетоводители, но не е добре да говори по подобен начин за нашата си столична община. Ние даваме пример на останалите общини в страната как следва да работят и да управляват финансите си, нашата кметица г-жа Фандъкова е пример за добър и успешен кмет, както самия г-н Борисов казва. Не е редно по този начин да се говори за столична община, като за някаква закъсала провинциална общиничка, защото не е така. Ако трябва държавата ще помага, все пак това е столица, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още