IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владимир Владимиров: Намираме се на финалната права в спасяването на БДЖ

Предстои да започнем преговори с кредиторите за погасяване на задълженията, обяви изпълнителният директор на БДЖ

11:45 | 23.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Отдавна в БДЖ не се говори за фалит, извървя се дълъг път и вече може да се каже,че се намираме на финалната права в спасяването на държавните железници. Това каза изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ“ Владимир Владимиров в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му темата с фалита на компанията е била актуална през 2009-2010 г., но не и към днешна дата.

„За да се стигне до тук, БДЖ извървя много дълъг и тежък път. През 2011 г. имаше и стачка. Преструктурирахме цялата компания. Разделиха се пътнически и товарни превози. Извършихме тотална оптимизация на дружествата от холдинга. Повече от 300 мерки са приложени в процеса на оздравяване на железниците“, каза Владимиров.

Според него разрешението от Европейската комисия (ЕК) за отпускането на 224 млн. лв. държавна помощ е потвърждение за успеха на реформите и показва, че в Брюксел също считат компанията за жизнеспособна.

"Предстои да започнем преговори с кредиторите за погасяване на задълженията. Имаме и 21 проекта, по които работим, за да преминем от фазата на оздравяване на компанията към фаза на развитие", добави изпълнителният директор на БДЖ. 

По думите му най-късно през септември ще стартира процедура по закупуване на нови и модерни влакове, за да може в края на този мандат на правителството железниците да разполагат с обновен подвижен състав.

Отпускането на средствата за БДЖ е обвързано с концесията на Летище София, припомни още Владимиров и добави, че преговорите с Министерството на финансите винаги са тежки, но "този път се надява да бъдат и успешни".

По думите му ще се търси мостово финансиране до приключване на концесията, след което тези средства ще бъдат възстановени на държавата.

"БДЖ Пътнически превози“ няма как да бъде печеливша, защото изпълнява социална функция, но държавната железница е длъжница на българските граждани и вярвам, че с тази нотификация може да се очаква постепенно подобряване на услугата. Очакваме, че през следващите 10 години, ако държавата се ангажира с по-умерено, но редовно финансиране оттук нататък, ще имаме железница със съвременни влакове, която е равностойна на железниците в Европейския съюз", каза още Владимир Владимиров.

Целия разговор може да видите тук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още