Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Владислав Панев: Бюджет 2022 няма да предизвика затягане на коланите

Не очаквам да има радикални реформи в българското общество по различни теми следващите години, коментира съпредседателят на "Зелено движение"

гледано: 824   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Бюджетът за догодина няма да предизвика кой знае каква инфлация, но няма и да се затягат коланите, тъй като това може да предизвика спад или нулев растеж. Това посочи в ефира на Bulgaria ON AIR Владислав Панев от "Демократична България".
Още по темата

"Над 90% имаме съгласие по различни теми, съобщи финансистът за разговорите, водени от коалиционните партньори по най-важния финансов закон за България. – Не очаквам да има радикални реформи в българското общество по различни теми следващите години, тъй като формациите, които съставят правителството, са доста различни.“

Бюджетни параметри

Владислав Панев разкри, че при преговорите за финанси от БСП са настоявали за увеличение на бюджетните разходи и преразпределение на 45% и повече от БВП.

„Ние от "Демократична България" искахме една трета. Стиснахме си ръцете на до 40%", разкри съпредседателят на "Зелено движение". Той потвърди, че това означава намаление на преразпределението спрямо сегашните нива и „по-малко държава, повече свобода за хората и бизнеса“.

"Бюджетът винаги предизвиква спорове, но не виждам нещо драматично да се случи при неговото приемане. Хубаво е, че фиксирахме бюджетният дефицит да не надхвърля до 4,5% през 2022 г., която все още ще е кризисна", добави Панев.

По думите му в сферите на енергетиката и земеделието има доста точки, които трябва да бъдат изчистени по време на преговорите. Според него коалицията може да се нарече „коалиция на анализите“, защото всяка спорна тема се отмества  към анализ в следващите шест месеца.

Панев даде за пример строителството на нови ядрени мощности, за които трябва да се направи анализ дали биха печеливши за България и биха осигурили по-евтин ток за домакинствата и бизнеса. Самият той е скептичен за това, но потвърди, че има нужда от експертен анализ.

Финансистът напомни, че минималната работна заплата ще бъде 700 лв. от 1 януари, както и че ще има увеличение на прага за регистрация по ДДС на дребните търговци – от сегашните 50 хил. лева на 100 хил. лева през 2023 г. и на 160 хил. лева през 2024 г. Той е убеден, че това ще засили конкурентоспособността на малкия бизнес от големите търговци и вносителите.

Владислав Панев подчерта, че компенсаторните мерки за бизнеса остават до края на извънредното положение.

Бъдещото правителство

„Формулата за разпределение на министерствата е доста хипотетична и изпусната реплика и разговорите. В момента се говори основно за политиките – да изчистим програмата на евентуалната бъдеща коалиция. За формули ще се говори, като видим с какви експерти разполага всяка формация", каза още Панев.

Той коментира и политическите нагласи на партиите преди първото заседание на парламента на 3 декември.

„Хубаво е да има подписано коалиционно споразумение до петък, но аз не съм чак такъв оптимист“, отбеляза Панев, но каза, че това ще зависи от разговорите през следващите дни.

Той е категоричен, че все още няма фиксирани имена за министри. "Говори се за министерства и кой е най-вероятно да ги оглави, но това е засега второстепенен въпрос. Вероятно ще има промяна в структурата на Министерския съвет. Говори се за вицепремиер по "зелената сделка" и климата", съобщи съпредседателят на "Зелено движение".
А относно това дали Кирил Петков е най-подходящ за бъде премиер, той посочи, че това е най-логично да се случи.

Позиция към Република Северна Македония

Владислав Панев коментира и темата с еврочленството на Република Северна Македония.

"Най-вероятно позицията на България няма да бъде променена. Надяваме се на ползотворни разговори с правителството и властите на Северна Македония. По много теми Брюксел не е светлината, която трябва да следваме. България трябва да отстоява своите собствени национални интереси", е мнението на съпредседателя на "Зелено движение".

Какви са вариантите да има компенсации за по-скъпия ток през тази зима? Защо няма да има радикални реформи и причина за това само вътрешната коалиционна опозиция ли е причината? Каква е оценката на министрите от служебните правителства и трябва ли да останат те в редовният кабинет?

Гледайте целия разговор във видеоматериала на Bulgaria ON AIR.

По статията работиха: Екип на Bulgaria On Air, редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Петков: Има риск за газовите доставки, ако конфликтът в Украйна излезе извън контрол