Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Властите: В България няма доказана връзка между Covid-ваксина и смъртен изход

Само за последните 14 дни 93,12% от починалите от COVID-19 граждани не са били ваксинирани

Властите: В България няма доказана връзка между Covid-ваксина и смъртен изход

Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ 

В  България няма случай на доказана причинно-следствена връзка между ваксина срещу COVID-19 и смъртен изход. Това поясняват от Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по лекарствата в прессъобщение по повод на твърдения на на доц. Атанас Мангъров, че „564 души, които са починали, те са починали, защото са ваксинирани“.

Още по темата

Броят на направените съобщения от началото на ваксинационната кампания в България досега за подозирана връзка между смъртен случай и прилагане на ваксина срещу COVID-19, е общо 9, като в нито един от случаите това не е било доказано. Само за последните 14 дни 93,12% от починалите от COVID-19 граждани не са били ваксинирани.

В ИАЛ са съобщени и общо 6 случая на летален край при заболяване от COVID-19, като заразяването е настъпило в периода между двете дози на ваксината, а в един от случаите заболяването е открито в деня на поставяне на ваксината.

Към 17 януари общият брой на получените в ИАЛ съобщения за нежелани лекарствени реакции след прилагане на ваксини срещу COVID-19 е 3861. Сред тях около 10% са реакциите, които отговарят на критериите за сериозност. Дали медицинската значимост на наблюдаваната реакция се определя като сериозна, се преценява след обстоен анализ. Според действащите изисквания сериозна нежелана лекарствена реакция е всеки неблагоприятен ефект върху здравословното състояние на човек, станал причина за непосредствена опасност за живота; хоспитализация или удължаване срока на хоспитализация; значителни или трайни увреждания; инвалидизация; вродени аномалии, други реакции с медицинска значимост.

Проследяването на безопасността на ваксините се базира на преглед на цялата налична и проверима информация и резултатите от нейния анализ. Всички налични данни,  както  и направената поетапна оценка, се публикуват регулярно на страницата на разрешителния орган - Европейска агенция по лекарствата (ЕМА). На сайта на ЕМА се публикуват включително общата бройка на направените съобщения и бройката на съобщенията със смъртен изход, заедно с разяснението, че това е информация за подозирана връзка на медицинско събитие, наблюдавано след употреба на ваксина. Фактът, че при дадено лице е настъпило такова медицинско събитие или фатален изход след ваксиниране, не означава задължително, че това е свързано с ваксината, тъй като последното подлежи на удостоверяване и доказване.

По статията работи: Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
9
 
2
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
няма доказателство защото никой не му се търси таковапри смърт от тромбоза след ваксина в рамките на 1-2 дни, каквито имаше миналата година(от тогава спряха да публикуват такива новини и не е ясно колко са случаите) трябва да се приеме че е от ваксината докато не се докаже че не е от нея, това обаче е в разрез с партийната линия
1
 
10
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
То няма и доказателство, че отварите са спасили някого. Както се вижда - процентът заразени сред набодените и ненабодените е еднакъв :) На Мангъров - почитания - смел човек !

Още от Икономика и политика
Експерт: Нерадостна тенденция е да се теглят бързи кредити заради намалели доходи