IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВМА е направила първото набиране и преливане на плазма от доброволци с антитела

51 са новите случаи на заразени с COVID-19 у нас за денонощието, като по този начин общият брой на заразените у нас достига 1488 случая

08:05 | 30.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Medio Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Medio Group

Във Военномедицинска академия е направено първото набиране и преливане на плазма от хора с антитела, заяви по време на редовния брифинг в Министерски съвет ръководителят на Националния оперативен щаб ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

„За първи път във ВМА се направи набиране на плазма от доброволци с антитела и вливане на първия болен в тежко състояние с такава плазма. Към тази сутрин болният е в добро състояние", заяви ген. Мутафчийски. 

Общо 51 са новите случаи на заразени с COVID-19 у нас за денонощието, подчерта той. Така общият брой на заразените у нас достига 1488 случая, като са извърешни 1156 PCR теста за последните 24 часа.

Общо 7 са новите случаи в София – в “Пиргов“, “Иван Рилски“, Александровска болница и инфекциозна болница са настанени по един, амбулаторните случаи са 3, споделя Мутафчийски.

По неговите думи в Плевен има регистрирани 13 нови случая, в Пловдив - 12, Видин - 7, Кюстендил - 4, Враца - 2, Перник-2, Габрово, Русе, Смолян и Стара Загора по един.

Според Щаба има още 9 заразени медици. С тях общият брой на засегнатите от коронавирус медицински служители става 164. В Плевен са заразени един лекар, две медицински сестри и едно техническо лице. Във Видин са инфектирани един лекар и четири медицински сестри.

Общо излекуваните са 266 души. 

Четирима души са починали през денонощието – двама в Ямбол и по един в Плевен и Видин.

Общо настанените в болница са 310 души, от които 38 са в интензивно отделение, информира още Мутафчийски.

Късно снощи проблемът с личните лекари, които протестираха за това, че имат два дни в седмицата да извършват имунизации и реимунизации, беше решен, заяви от своя страна министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на брифинга.

„Вчера цял ден говорихме с тях и в късните часове постигнахме съгласие по отношение на различните виждания. Подписал съм изменение на заповедта ми. Фиксирахме, че става въпрос за деца до 18-годишна възраст, както и за възможността освен вторник и четвъртък, да може и в друг ден да се извършват тези имунизации и реимунизации“, заяви министърът, като допълни: „Има джипита, в които децата са по-голямата част от пациентите, затова в рамките на два дни няма да могат да се справят с обема работа, затова даваме възможност и в друг ден да се извършват имунизации, като не се смесват потоците на здрави деца и болни възрастни“.

По-рано тази сутрин стана ясно, че още 9 души са заразени с COVID-19 в пловдивското село Брестовица. Инфектирано е и 9-годишно дете. С тях общият брой на болните става 22-ма. Вече 24 часа ромската махала в селото е под полицейска блокада. Един от инфектираните, мъж на 70 години, почина.

От БНР съобщиха, че главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев ще посети Пловдив и ще се срещне в областната управа с Медицинския щаб, за да обсъди с експертите и администрацията методиката, по която ще се проведе националното представително проучване за COVID-19. Проучването с т. нар. „елайза“ тестове ще обхване до 1000 жители на града и областта. Самата методика предвижда напълно случаен принцип на подбор, като ще бъдат обхванати различни социални групи, хора на различна възраст и при възможност от квартали с най-висока и най-ниска заболеваемост, коментира д-р Кунчев.

Той подчерта, че се очаква резултатите от това проучване да дадат представа за картината на разпространение на заразата в цялата страна. Пловдив е избран неслучайно - градът се намира се в центъра на България, могат да се обхванат различни групи от жителите, а здравната система има капацитет и е добре подготвена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още