Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ВМЗ: Оръжейният завод в Сопот няма да се приватизира

Не е възможна цялостна или частична продажба на дружеството, тъй като е в забранителния списък, твърди ръководството

ВМЗ: Оръжейният завод в Сопот няма да се приватизира

Снимка: “Вазовски Машиностроителни заводи” ЕАД

Най-голямото предприятие от военно-промишления комплекс на България – Вазовски Машиностроителни заводи” ЕАД („ВМЗ" ЕАД, Сопот), е в списъка на дружествата, забранени за приватизация. Този факт категорично обяснява, че не е възможна нито цялостна, нито частична продажба на завода. За да се направи подготовка за раздържавяване, е необходима санкция на парламента. Всички други твърдения и интерпретации по въпроса са несериозни и подкопават доверието към държавното дружество. Това се посочва в позиция на Съвета на директорите на предприятието, изпратена до медиите.

Повод за изявлението са публикации за предстояща приватизация на оръжейницата. "Не е от компетенцията на ръководството на „ВМЗ“ да дава заключения или съждения по тиражираната информация, че представител на чужда държава е в основата на двата взрива на площадка Иганово през пролетта на 2015 година", пише още в позицията. 

Още по темата

Според ръководството предприятието на разполага с данни за нанесени щети по отношение на частна собственост. Напускането на дружеството от Сдружение "Българската отбранителна индустрия" (СБОИ) се дължи на факта, че за толкова години ВМЗ не е получило реална полза от членството си, а в същото време името на предприятието е използвано за постигане на други цели, обясниха от предприятието. „След като за 30 години въпросът с оръжейните лицензи все още се дискутира, това означава, че претенциите на друга държава са неоснователни по този въпрос и той не е добре да бъде повдиган от който и да било от българска страна“, обясняват от Съвета на директорите.

Според последните данни от финансовите отчети на дружеството, печалбата на компанията за третото тримесечие на 2018 г. е в размер на 2,2 млн. лв. при 151 млн. лв. за същия период на 2017 г. Иначе казано - срив с цели 98%. 

Общият размер на задълженията е 180 млн. лв. Повишението на общата задлъжнялост идва основно от начисления дивидент към ЕСК в размер на 75 млн. лв. и задължения към доставчици в размер на 40 млн. лв. (при 37,8 млн. лв. година по-рано), става ясно от отчета на дружеството.

Приходите от продажби също се сриват сериозно - със 72 на сто - от 400 млн. лева преди година до едва 111 млн. лева сега. Основният акционерен капитал възлиза на 145 млн. лв.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Преглед на печата за 17 юли