IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВМЗ Сопот с рекордна печалба от 152 млн. лв. за деветмесечието

"Кинтекс" и НИТИ продължават да отчитат стабилни ръстове, но резултатите на "Терем" се влошават

15:40 | 03.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

„ВМЗ" ЕАД - Сопот реализира рекордна печалба от 152 млн. лв. за деветмесечието на 2017 г. спрямо 135 млн. лв. за същия период на 2016 г. Приходите от продажби са малко над 400 млн. лв., което е с 97 млн. лв. повече, отколкото преди година. Това става ясно от публикуваните отчети на дружествата на страницата на Министерството на финансите.

Разходите на завода са в размер на 248 млн. лв., или с 80 млн. лв. повече спрямо деветмесечието на 2016 г. Общият размер на задълженията е 87 млн. лв., което според отчета е с 65 млн. лв. по-малко, отколкото към края на миналата година, и се дължи на значителното намаление на данъчните задължения и задълженията за социално осигуряване на дружеството.

Очаква се тенденцията да продължи, тъй като до края на тази година се планира да бъдат изпълнени договори за още 130 млн. лв.

Следвайки положителната тенденция от предходните тримесечия, „Кинтекс“ ЕАД София също отчита подобрение. Приходите от продажба на стоки са в размер на 198 млн. лв., спрямо 77,5 млн. лв. за 2016 г. Печалбата за третото тримесечие е малко над 17 млн. лв.

Според отчета основните финансови затруднения, които дружеството изпитва, са свързани с недостиг на свободен паричен ресурс. Значителна част от средствата са блокирани за аванси за производителите, както и за открити банкови гаранции. Финансирането на търговската дейност се осъществява с банкови кредити.

Приходите на развойното дружество „НИТИ“ за третото тримесечие са в размер на 2,39 млн. лв., което също продължава положителната тенденцията от началото на годината. Разходите за дейността на дружеството възлизат на 2,34 млн. лв. Компанията отчита ръст на печалбата, която към края на септември е в размер на 48 хил. лв., спрямо 20 хил. лв. за миналата година по това време.

Финансовото състояние на военния холдинг „ТЕРЕМ“ ЕАД обаче се влошава. Дружеството отчита спад от 60% при обема на произведената продукция и спад от 64% на реализираните нетни приходи от продажби през деветмесечието на 2017 г. в сравнение със съпоставимия период от предходната година. Според отчета основен принос за по-добрия резултат от предходната година имат ремонтните дейности по руския военен кораб (каквито сега не се извършват).

„Бизнес програмата за деветмесечието на 2017 г. е изпълнена във висока степен, както по отношение на произведената продукция, така и по отношение на нетните приходи от продажби. Поради тази причина през третото тримесечие на 2017 г. се отчита повишена степен на натовареност на дъщерните дружества, което ще се запази като тенденция и през четвъртото тримесечие до края на настоящата календарна година, с оглед на сключените и изпълнявани към настоящия момент търговски договори“, се посочва в анализа за финансовото състояние на холдинга.

Дъщерните „ТЕРЕМ-КРЗ ФА” ЕАД, „ТЕРЕМ“ ЕАД, „ТЕРЕМ-Цар Самуил“ ЕООД и „ТЕРЕМ-Летец“ ЕООД приключват деветмесечието на 2017 г. с положителен финансов резултат.

При „ТЕРЕМ-КРЗ Флотски арсенал“ ЕООД резултатът от оперативната дейност за деветмесечието е загуба от 4,8 млн. лв., а след частично реинтегриране на провизията от 2016 година, финансовият резултат към 30 септември 2017 г. е печалба в размер на 5,6 млн. лв. 

Със загуба за деветмесечието на 2017 г. приключват „ТЕРЕМ-Хан Крум” ЕООД, „ТЕРЕМ-Ивайло“ ЕООД и „ТЕРЕМ-Овеч“ ЕООД. 

Общо задълженията на групата към трети лица са в размер на 9,2 млн. лв., или с 23,46% по-малко спрямо разчетените в годишната бюджетна прогноза задължения, т.е. в абсолютна стойност намалението е с 2,8 млн. лв.

Вземанията на групата към трети лица са 11,5 млн. лв., или с 22,68% повече спрямо очакваното, т.е. в абсолютна стойност увеличението е с 2,1 млн. лв.

„През отчетния период, особено през първото и второто тримесечия на 2017 г., като цяло дружествата не бяха осигурени в оптимална степен с договори и поръчки и това затрудни осигуряването на тяхната издръжка. Освен това, ниската степен на натовареност и високото ниво на условно-постоянните разходи доведоха до влошаване на стойностите на показателите разходи на 100 лв. приходи (с натрупване) спрямо съпоставимия период на 2016 г. От началото на годината на „ТЕРЕМ – Хан Крум“ ЕООД се отпускат ежемесечно заеми за изплащане на работните заплати“, пише още в отчета. Там обаче изрично е посочено, че към края на септември в дружествата няма неразплатени задължения към персонала.

Дружеството за охрана и сигурност „МОБА” ЕООД отчита приходи в размер на 5,6 млн. лв. за третото тримесечие.

Разходите възлизат на 6,2 млн. лв. Най-големите харчове в дружеството са за работна заплата и осигуровките, свързани с нея. Задълженията са на обща стойност 2,1 млн. лв., като повече от половината са задължения към Националната агенция за приходите (НАП).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още