IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Внесен е обвинителният акт срещу Нено Димов за водната криза в Перник

Обвинението на бившия министър е по естеството си корупционно, твърдят от спецпрокуратурата

13:03 | 29.07.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Нено Димов. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Нено Димов. Снимка: БГНЕС

Прокуратурата е внесла в съда обвинителен акт за водната криза в Перник през 2019 г. срещу бившия министър на околната среда и водите Нено Димов, съобщи на пресконференция ръководителят на Спецпрокуратурата Валентина Маджарова, цитирана от БТА.

Говорителят на Спецпрокуратурата Христо Кръстев обясни, че държавното обвинение е предало на съд заради водната криза бившия министър Нено Димов по обвинения за умишлена безстопанственост, както и временно изпълняващ длъжността кмет на Перник.

Разпитани са били 156 свидетели по време на разследването, както и е била изготвена деветорна техническа експертиза. Събрани са над 4000 страници доказателства. 

По думите на Маджарова обвинението на бившия министър е по естеството си корупционно. Министър Димов е дал приоритет за ползването на вода за промишлени нужди, въпреки че е знаел, че водата в язовир "Студена" намалява.

Изпълняващият длъжността кмет на Перник по време на водната криза е обвинен за това, че не е положил изискуемата от закона грижа за своевременно въвеждане на режим на водоподаване в община Перник. В кметството е била налична информация, че водният ресурс на яз. "Студена" е силно занижен.

По повод обвинението на ръководителя на ВиК-Перник, материалите са били отделени и изпратени по компетентност на Окръжна прокуратура Перник.

Специализираната прокуратура приключи разследването по досъдебното производство за водната криза в Перник в края на април и реши на съд да бъдат предадени тогавашният министър на околната среда и водите Нено Димов и временно изпълняващият длъжността кмет на община Перник.

В хода на разследването е установено, че Димов е довел с умишлените си действия до разпиляване на вода за питейно-битови нужди от язовир "Студена", както и до други значителни вреди чрез засягане на стопанската дейност на търговско дружество "ВиК Перник" ООД, довели до значителни вреди за населението, което е лишено от водоснабдяване.

Установените щети са в размер на над 1,025 млн. кубически метра вода на стойност над 1,9 млн. лева, представляващи незаконосъобразно разрешени и използвани количества вода за промишлени цели от търговските дружества "Стомана Индъстри" АД и "Топлофикация Перник" АД. 

Прокуратурата внесе искане за постоянно задържане на Нено Димов през януари 2020 г. Димов беше обвинен в умишлена безстопанственост във връзка с кризата с водата в Перник.

Според прокуратурата действията на Димов са били умишлени, тъй като от януари 2018 г. той е получавал месечни справки и от тях е ставало ясно, че водата в язовир “Студена” спада значително. Въпреки това той все пак е дал одобрението си за промишлено водоподаване към “Топлофикация - Перник” и “Стомана Индъстри”.

Нено Димов беше министър в третия кабинет на "Борисов" от квотата на Обединени патриоти, предложен от ВМРО. През януари миналата година той беше задържан, а впоследствие подаде оставка.

Заради водната криза бяха проведени акции на спецпрокуратурата, МВР, ДАНС и Антикорупционната комисия в Перник. Обиски имаше в сградите на Областната администрация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още