IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Внесените от Турция ваксини за "Хепатит В" няма да се използват

Здравният министър видя черна кампания относно твърдението, че ваксината няма разрешение за употреба у нас

10:35 | 21.10.15 г.
Внесените от Турция ваксини за "Хепатит В" няма да се използват

Внесените през юли от Турция сто хиляди ваксини срещу "Хепатит В" няма да бъдат използвани за имунизации по задължителния имунизационен календар за деца, заяви министърът на здравеопазването Петър Москов, цитиран от БНР.

Министерството е отправило запитване към Изпълнителна агенция по лекарствата дали могат да бъдат използвани извън обхвата на задължителния имунизационен календар при възрастни хора. Това ще стане, ако ИАЛ и националните консултанти преценят, че няма някакъв проблем с тях, увери Москов.

Той обясни, че причината, заради която ваксината е абсолютно безплатна, е от гледна точка на възможността в следващите месеци, седмици и години за наличие на допълнителни количества заради бежанския натиск върху България.

Москов коментира това по повод разпространена по-рано информация в медиите, че ваксината няма разрешение за употреба у нас и не може да се прилага по имунизационния календар. Това е "фалшива новина и черна кампания", заяви още Москов.

Здравният министър е изпратил и запитване до Асоциацията на фирмите-производителки на оригинални медикаменти кой е етичният орган, за да се обърне към него и да не се правят повече "черни кампании".

„Очевидно някакви клонове от българската фармацевтична индустрия губят. Във връзка с тази публикация съм изпратил писмо до Асоциацията на фирмите производители на оригинални медикаменти, в което ги питам кой е етичният им орган, към който аз да се обърна, за да сложим край веднъж завинаги на такъв тип, как да кажа, "черни" кампании. Защото разказа, че имало някаква фирма, която била оригинална и била френска, и можела да ги даде, пък не ги дала, те са изцяло фалшиви. Тези асоциации, които имат освен бизнес и своя етичен ангажимент към обществата, защото търгуват с лекарства, а не с пуканки...трябва да носят отговорност за думите си“, посочи Москов.

Ваксината за "Хепатит Б" беше дарена от Турция заедно с петвалентната ваксина за бебета заради недостига й у нас. Тогава България дари на Турция ваксина срещу туберкулоза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още