IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вносът на пресни зеленчуци и плодове расте през първите месеци на 2016 г.

Заради реекспорт на цитруси е увеличен износът на плодове

13:15 | 14.07.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През първите четири месеца на 2016 г. вносът на пресни зеленчуци и плодове расте, отчита агроминистерството, като се позовава на предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ). Износът на пресни плодове и зеленчуци също расте, като при плодовете заслугата е на реекспорта на цитруси.

За периода вносът на пресни зеленчуци се увеличава с 13,9% спрямо същия период на предходната година до 99,8 хил. тона, а този на пресни плодове - с 4,9% до 83,5 хил. тона.

Увеличението на общия внос на пресни зеленчуци се дължи основно на отчетения ръст на доставките на домати, краставици, моркови, пиперки и зеле с между 13% и 51%.

Сред внасяните в по-големи количества пресни зеленчуци, намаление се отчита при вноса на картофи (с 22%), праз и други лукови зеленчуци (с 30%). 

При пресните плодове водещ остава вносът на видове, които не се произвеждат в страната, като цитрусови плодове и банани. Така ръстът на общия внос на пресни плодове за периода се определя главно от увеличение на внесените количества цитруси с близо 4 хил. тона, до 41,9 хил. тона.

Сравнително голям дял формират и доставките на ябълки, които обаче намаляват с 8% спрямо четирите месеца на предходната година.

Сред останалите продукти, внасяни в по-значителни количества, чувствително увеличение на вноса на годишна база се наблюдава при ягодите - с 61%.

През периода януари - април 2016 г. от страната са изнесени 8,8 хил. тона пресни зеленчуци и 10,3 хил. тона пресни плодове, съответно с 37,8% и 3,2% повече на годишна база.

Най-голям принос за увеличение на общия износ на пресни зеленчуци имат краставиците, доматите и зелето, чийто експорт нараства с между 32% и 65% на годишна база.

Значително увеличение се отчита и при износа на моркови – над три пъти, и пиперки – с 40%. От друга страна, износът на картофи се свива с 94% на годишна база, а този на лук – със 78%.

Увеличението на общия износ на пресни плодове за първите четири месеца на 2016 г. се дължи основно на регистрирания ръст при цитрусовите плодове (представляващ реекспорт). Чувствително нараства и експортът на ягоди (над два пъти), черупкови плодове (над три пъти), ябълки (с 88%) и др. Износът на грозде намалява със 76% спрямо съответния период на 2015 г.

Спрямо същия период на 2015 г. средните цени на прасковите, оранжерийните домати и черешите растат съответно с 12%, 37,4% и 54,3%, а тази на картофите е на същото ниво. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още