IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Внушенията за стопяване на парите за втора пенсия - вредни, опасни и наказуеми

Манипулация е, че универсалните пенсионни фондове нямат доходност, посочват Васил Велев и Николай Марев

12:40 | 05.10.20 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Манипулация е, че спестяванията за втора пенсия в универсалните пенсионни фондове нямат доходност и тя е отрицателна. Внушенията, че средствата по партидите там се топят, са вредни, опасни и дори наказуеми. Това посочи Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, който коментира пред bTV отново излязлата на дневен ред тема от последната седмица.

Подобно твърдение е манипулативно и според Николай Марев от Управителния съвет на Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. 

Опасения дали се топят парите за пенсии в универсалните пенсионни фондове се появиха след доклад на "Бетър Финанс", според който 100 лева, внесени в частен пенсионен фонд в България през 2002 г., са се стопили до стойността на 84 лева като покупателна способност в края на 2019 г.

По този повод Николай Марев обясни, че такъв институт не съществува, а става въпрос за неправителствена организация, която се финансира с европейски средства и няма нищо общо с Европейската комисия, нито с европейските надзорни органи. 

„Изчисленията, направени в този доклад на „Бетър Финанс", са направени от Любомир Христов, който е автор и на доклада, подготвен за Икономическия и социален съвет. Той цитира сам себе си. Дори самият автор си противоречи. Тези изчисления са манипулативни и са неверни. Дори не е обявил методология“, заяви Николай Марев.

Той поясни, че 100 лева, внесени през 2002 г., номинално към 30 юни 2020 г. са 208,95 лева – тоест средствата се удвояват. „Ако извадим от тях инфлацията, натрупана за този период, сумата става 116,91 лева“, допълни той.

„Няма такава методология по целия свят, където да се изчисляват реални доходности... Винаги се цитират нетни доходности след таксите на съответното дружество, инвестиционна компания или банка“, поясни Марев.

„Манипулация е, че няма доходност и тя е отрицателна. Втората лъжа е за прекомерните такси. Тази доходност, за която става дума, е след таксите, които са извадени“, каза от своя страна Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. По думите му тези изчисления на Любомир Христов са вредни, опасни и дори – наказуеми.

„Всява се паника и се създава обстановка за национализация на спестяванията на хората“, смята Велев.

От Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване дадоха и примери за постъпили вноски, суми по партидите и реална доходност на клиенти, които са се осигурявали съответно върху минимален, среден и максимален осигурителен доход:

„Показали сме точно колко са вноските и колко са разполагаемите средства по партидата. Цифрите показват, че реалната доходност на човек, който е на минимален доход, има 4029 лева разполагаеми, като вноските му са били 3430 лева. Тоест реалната му доходност над инфлацията и таксите, които са взети, е 10% за целия период. На човек със среден осигурителен доход той има разполагаеми около 13-14 000 лева, 11 000 лева от които са вноски, а останалото е доходност. За тези, които се осигуряват на максималния осигурителен доход, имат някъде около 23 000 лева. Доходността и там е положителна“, обясни Николай Марев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Двамата господа Васил Велев и Николай Марев да бяха казали нещо и за заплатите които получават а също така и за осигуровките и другите съпътстващи разходи.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
Petar2015
преди 3 години
В статията има скрит виц:"Няма такава методология по целия свят, където да се изчисляват реални доходности".Че кой се интересува от реалната доходност?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 3 години
Всичко което пишеш е вярно, както е вярно и това че пенсионните фондове са силно ограничени от държавата. Мисля че бяха задължени да държат 70% от стредствата в определен клас книжа, които сам се досети каква доходност имат. Мои близки имат пенсионни осигуровки в англосаксонската чужбина. Обяснено им е че могат да изберат сигурен фонд с доходност 4-5% . Имат право да се насочат и към по-рисков с доходност до 8%, а през някои години и повече. Както казваме у нас, въпрос на вкус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
xapoznai
преди 3 години
Таксите - най-високите в света, доходността най-ниска в света. Оправданията най-много в света. Резултата - най-плачевния в света. Истината - в каквото и да сте си вложили друго парите, дори да бяха седяли в банка на страна с висок рейтинг, резултата щеше да се различава в пъти. Аз не проумявам защо таксите са толкова високи при такива смешни резултати и за какво по-точно ми ги събират. А с напредването на печатарската мания с подобни резултати вероятно резултата няма да покрива битовите сметки при 40 години осигурителен стаж... Въобще грабежа върви в момента, но резултата ще бъде явен след десетилетия... Макар, че Видно към момента държавата дава по-добри условия от фондовете и вероятността това да се задълбочи се увеличават...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
WarrenBuffett
преди 3 години
С бедността си плащаме за глупостта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
boeing
преди 3 години
Нагли лъжци! Сми си противоречат! Накрая в примера, който дават инфлацията не е изключена. При разполагаеми 4029, внесени са 3430, което е 17% доходност. Ако се отчете инфлацията, която както те самите казвате грубо 90-100%, къде ги видяха тези близо 17% нарастване?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Зайо Байо
преди 3 години
То така и с внушенията за банките ни казваха, пък после една взе че фалира и се оказа че към 4 милиарда лева залипсвали.То може да е манипулация, че е отрицателна доходността, но като си погледна партидата и започвам да се чудя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
vzhekoff
преди 3 години
Аре чак пък наказуемо ! Предпочитам да вярвам на Любомир Христов, отколкото на разни платени мekepeта. Абсолютно съм сигурен, че уважаваният Л.Христов е сметнал до последната стотинка всичко и 84 лв. са реална оценка. Отдавна си изтеглих парите от тези мoшeничeckи. фондове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още