IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Военният завод "Терем" е имал към 10 млн. лева в КТБ

Държавното дружество не е изпълнило изискването нетната експозиция в една банка да не надхвърля 25% от общите средства

12:15 | 29.05.15 г.
Военният завод "Терем" е имал към 10 млн. лева в КТБ

Две дружества под шапката на Министерството на отбраната са имали средства в КТБ – „Терем” и „Снабдяване и търговия”, отчете по време на парламентарния контрол военният министър Николай Ненчев.

В отговор на въпроса на народния представител от Реформаторския блок Петър Славов министърът уточни, че „Терем” е имала 40,3 хил. лева и 3,73 млн. долара на разплащателни сметки в банката при лихва от 1,25%. Допълнително военното дружество е притежавало и 3,12 млн. лева на депозит при лихва от 6,5 на сто.

КТБ е била избрана с конкурс, но „Терем” не е изпълнило изискването нетната експозиция в една банка да не надвишава 25% от общите суми. Причината за това е получена значителна сума по търговски договор точно на 19 юни. На следващия ден предприятието се е опитало да изтегли депозитите си, но документите на са приети за обработка, допълни още министърът.

„Снабдяване и търговия” е притежавало 982 хил. лева на разплащателен влог при лихва от 3,1%. Допълнително дружеството е имало на депозит 208 евро и малко над 7 хил. долара. Лихвите по тях са от 2,5 на сто.

Средствата на „Снабдяване и търговия” са под 3 млн. лева и то не попада в изискването на наредбата, задължаваща дружествата с държавно участие да диверсифицират банковите институции, в които държат средствата си.

Депутатът Петър Славов изрази своето притеснение, че „Терем” изпитва затруднения в дейността си и изплащането на заплатите на служителите си, а сега заради несъстоятелността на КТБ ще загуби и значителни средства.

Какво се случва с обявената в несъстоятелност КТБ можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още