Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

"Воля" и Обединените патриоти отново в спор за модернизацията на армията

С проектите за купуване на нова бойна техника се подготвя най-големият грабеж за всички времена, каза Веселин Марешки

"Воля" и Обединените патриоти отново в спор за модернизацията на армията

Протест срещу проектите за купуване на нова бойна техника пред Министерство на отбраната. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

От "Воля" и Обединените патриоти отново спориха в парламента за необходимостта от модернизация на армията. В декларация председателят на "Воля" Веселин Марешки повтори тезата си, че с проектите за купуване на нова бойна техника се подготвя "най-големия грабеж за всички времена". 

Според него парите трябва да се дадат за пенсии, образование, здравеопазване, вътрешна сигурност. Оказа се, че пенсиите на българските пенсионери излетяха със самолетите на Красимир Каракачанов, коментира Марешки, цитиран от БТА.

Вчера внесеният от лидера на "Воля" в парламента проект на мораториум върху разходите за въоръжаване предизвика разгорещен дебат в парламента.

Още по темата

Много по-опасно от невежеството по темата отбрана е прекалената осведоменост в сферата на корупцията, отбеляза той. Нека всеки се изправи пред съвестта си, да попита избирателите си - образование, здравеопазване, вътрешен ред и сигурност или отбрана, каза лидерът на "Воля". Модерният свят върви към разоръжаване, а вие говорите за купуване на военна техника, обърна се той към Обединените патриоти.

Марешки заяви, че е прегледал предизборните програми на всички формации в парламента и е слушал предизборните дебати, в които никой не говорил, че най-важното нещо е да се дадат милиарди за купуване на самолети. 

"Ние нашата програма си я изпълняваме. Дори изпълняваме програмата на "Воля", където ясно е записано - модернизация на трите вида войски", отговори в декларация секретарят на ПГ на Обединени патриоти Юлиан Ангелов. Той попита Марешки дали се отказва от предизборната си програма. Може би това, което сте говорили на избирателите и сте записали в програмата, сега не ви харесва и търсите друг модел на популизъм, за да се харесате на определени кръгове или да обслужите кръговете на определени интереси, коментира Ангелов. Той подчерта, че именно благодарение на ОП в програмата за управление на правителството е записано индексирането на пенсиите. 

Нямаме проблем да бъдем критикувани като част от управлението, имаме против, когато се лъже и се заблуждават хората, отбеляза Ангелов. Според него в последните дни сме свидетели на манипулация на цифри и факти, на пропаганда от страна на "Воля" срещу това България да гарантира националната си сигурност. Ангелов припомни, че решения за превъоръжаване на армията са вземани от много правителства досега. Ако не гарантираме собствената си национална сигурност, няма кой да ни я гарантира, каза депутатът.

Длъжни сме пред бъдещето да осигурим ресурса, модернизацията на българската армия и да гарантираме националната сигурност, каза той. "Народ, който не храни собствената си армия, храни чужди армии. Ако г-н Марешки иска да храни чужди армии, е негов проблем. Ние, Обединените патриоти, няма да позволим България да храни чужда армия", каза още Ангелов.  

С протест пред Министерството на отбраната симпатизанти на партия „Възраждане“ изразиха недоволството си от намерението на министерството да има споразумение за презгранични операции по охрана на въздушното пространство на НАТО с Турция, предава БНР. Намерението беше оповестено в годишния доклад за състоянието на отбраната.

Според председателя на политическа партия „Възраждане“ Костадин Костадинов намерението е знак за отказ от национален суверенитет.

"Ще имат право да навлизат в нашето военновъздушно пространство, въобще в нашите въздушни граници, преследвайки други самолети. Какво следва да очакваме? След няколко години да бъдем сюрпризирани с идеята друга армия да влезе на територията на България и да ни охранява и сухопътните граници? Това е пълзящ отказ от суверенитет".

Затова от партия „Възраждане“ искат оставката на министъра.

"След като българското правителство не гарантира прилагането на Конституцията, то трябва да си ходи и съответно да бъде разследвано за държавна измяна".

Преди дни от Министерството на отбраната припомниха, че споразуменията за презгранични операции между съседни страни са обичайна практика в НАТО и определиха като погрешни интерпретациите, че това е мярка за съвместна охрана на българското въздушно пространство. От 8 години страната ни има подобни споразумения с Гърция и Румъния, а според документите на НАТО подобни операции са под юрисдикцията на Обединеното командване на Военновъздушните сили на НАТО. По закон българското въздушното пространство се охранява от българските изтребители. 

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки пак настоя за мораториум върху средствата за модернизацията на армията и пренасочването на 3,3 милиарда лева от сектор "Отбрана" към социалния.

"Красимир Каракачанов предложи най-голямата корупционна сделка във всички времена и най-големият грабеж на българския народ, многократно надвишаващ КТБ. От всеки български гражданин ще бъдат взети няколко хиляди лева, за да си начеше крастата Каракачанов и да си купи няколко самолета", каза пред Bulgaria ON AIR зам.-председателят на Народното събрание.

Още вижте във видеото!

гледано: 1677   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: автор Екип на Investor.bg , редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Борисов: Очакваме още по-силно икономическо сътрудничество с Германия