IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вотът зад граница ще е възможен само в посолства и консулства

ДПС разкритикува решението на депутатите за промените Изборния кодекс

13:12 | 22.04.16 г. 3
Вотът зад граница ще е възможен само в посолства и консулства

Избирателните секции зад граница ще бъдат откривани само в дипломатическите ни представителства. Това решиха депутатите по искане на депутатите от Патриотичния фронт въпреки лютите критики на ДПС.

Споровете по текста от промените в Изборния кодекс отнеха два часа от работното време на народните представители.

Досега броят на изборните секции в чужбина се определяше според приетите и обработени заявления на избиратели зад граница, както и по предложения на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства за образуване на секции на нови места за гласуване или за редуциране на обявените.

На следващи избори обаче извън посолствата и консулствата няма да има секции независимо дали гласоподавателите са много или малко. 



От ДПС бяха категорично против поправката, защото досега най-много секции бяха разкривани в Турция, където има и най-много български гласоподаватели зад граница.

Съпредседателят на Движението Четин Казак обвини мнозинството, че за първи път в историята на България се прави опит да се ограничи по такъв драстичен начин правото на глас на над милион българи в чужбина да гласуват.

"Как да упражняват задължителното гласуване, което приехте? Така ли се подвеждате по акъла, по свирката на патриотите, едва ли не кой знае какво зло може да дойде от Турция, след като през всичките тези години стана ясно, че нищо толкова страшно не става, ако и там гласуват", попита той.

Юлиан Ангелов от ПФ обаче му припомни, че вотът зад граница не е задължителен.

Шефът на правната комисия в НС Данаил Кирилов от ГЕРБ коментира, че дори в Европа има проблем при отварянето на изборни секции извън дипломатическите представителства на България. Той посочи като пример Германия, където е забранено провеждането на избори на чужди държави на територията на страната. Кирилов обясни, че ако се цели да се преодолее неравното третиране при гласуването между българите в страната и тези в чужбина, трябва да бъде прието предложението да се отварят секции само в дипломатическите мисии на страната.

Според него с въвеждането на електронното гласуване няма да има проблем за упражняването на вота и зад граница.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов мотивира предложението си с това, че така ще се защити националният интерес. "Не гоня евтиния партиен интерес, защото ВМРО има интерес от това в Македония да има секции навсякъде", посочи той.

"ВМРО винаги има нужда от ракета носител и влязохте в този парламент благодарение на НФСБ, но ако продължавате така да ощетявате нашите сънародници в чужбина, никаква ракета носител няма да може да ви вкара в парламента", обвини го пък Четин Казак.

Още политически новини четете в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 5
das
преди 8 години
А защо българите живеещи в чужбина трябва да гласуват? В смисъл, какво са направили за странта, че да участват в изборите?Те си живеят навън и дори не са в течение какво става в страната, а като дойдат избори трябва да правим големи разходи за разкриване на секции някъде надалеко за 200-300 човека. Е по каква причина, като повечето от тях дори не плащат данъци у нас, ДДС-та и т.н.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
petsto
преди 8 години
И от къде точно в Македония Каракачанов очаква да получи що-годе значима подкрепа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
ivanrog
преди 8 години
Една от основните причини така да се настояваше за електронното гласуване, беше, че българите в чужбина имат труден достъп до секции. Реално почти навсякъде можеше да се отворят секции със съдействието на местните власти, едно от изключенията беше Германия, която позволява само този начин - посолство или консулство, и се даваше редовно кято пример за затруднен достъп. Е, "скъпи" депутати, сега искате още повече да ограничите българите навън, ами, честито. Иначе целта ви, най-вероятно ще се изгуби, защото от Турция до България, нито е много пътя, нито е скъп, но от САЩ е друга тема, а токувиж и от Великобританея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още