IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вписват тютюнопроизводителите в нов регистър

Фермерите ще трябва да заявят площите, на които са отглеждали тютюн, произведени и продадени количества

09:35 | 01.04.14 г.
Вписват тютюнопроизводителите в нов регистър

Министерството на земеделието и храните създава Регистър на земеделските стопани, отглеждащи тютюн. От 1 април  2014 г. се приемат заявленията за регистрация в общинските служби „Земеделие” по местонахождение на имотите, съобщиха от агроминистерството.

Припомняме, че в края на миналата и началото на тази година напрежението в сектора ескалира заради ниските изкупни цени на тютюна и забавената кампания. В отговор управляващите предложиха реформа в сектора и законови промени, сред които регистър за производителите, регистър за изкупвачите и бе обещано въвеждането на минимални изкупни цени.

В новия регистър на производителите фермерите ще трябва да заявят площите, на които са отглеждали тютюн, произведените и продадените през 2013 г. количества по сортови групи, както и площите, на които ще отглеждат тютюн през 2014 г. Представят се договорите за производство и изкупуване на продукцията, приемателно-предавателните протоколи и документи за право на ползване на имотите (удостоверение на наследници, нотариален акт, договор за наем или аренда), на които се отглежда тютюн през 2013 г. и 2014 г.

От министерството уточняват, че в момента никой в страната не разполага с  информация кои и колко са тютюнопроизводителите в България, засетите площи, произведеното количество по сортове и кои фирми изкупуват тютюн. Последните данни са от т.нар. „Референтен списък” на произведения тютюн в периода 2007-2009 г.

Фермерите няма да плащат такси и няма да дължат данъци и осигуровки, за да бъдат включени в регистъра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още