Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Време е малките общини да оптимизират администрациите си

Нивото на административен капацитет е малко над средното, но има ротация по политически причини сред специалистите, посочи икономистът проф. Борислав Борисов

гледано: 2966   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Общините в България са разделени на четири групи. Време е да се замислим за окрупняване на малките и преструктуриране на техния административен капацитет. Това заяви икономистът проф. Борислав Борисов, преподавател в Стопанската академия "Д.А. Ценов"- Свищов, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

“Понятието „административен капацитет“ наистина звучи доста абстрактно, коментира той и уточни как на практика се преценява той. – Административният капацитет е способността на държавната администрация да предоставя добро управление на гражданите, бизнеса и гражданските формирования. Ние измерваме административния капацитет, като анкетираме служители от държавната администрация с техните имена. Това са наши постоянни сътрудници и с отговорите си определят в кое от четирите състояние на административен капацитет се намира тяхната администрация. Задаваме 44 въпроса за наличието или отсъствието на определени параметри, документи и системи за управление".

Проф. Борислав Борисов обясни, че в момента действа стратегия за развитие на държавната администрация до 2020 г.

"За 2017 г. изследвахме 80 нормативни документа и установихме ниво на административен капацитет, което е малко над средното. В тези документи има конкретни цели и насоки за подобряване и модернизиране", отбеляза икономистът и посочи, че като процент на глава от населението българската администрация не е по-голяма от тази на САЩ, но трябва да се има предвид какво се включва в това понятие.

Според Борисов много от дейностите вече се аутсорсват. “Ние не трябва да съкращаваме, а да преструктурираме отделните видове дейност. Другият проблем е все още голямата политизация на нашата администрация. Ротацията по политически причини сред специалистите ги притеснява", напомни икономистът.

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала.
 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Биреният бранш отговоря на предизвикателствата с инвестиции за 77 млн. лева