IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Временна парламентарна комисия ще проучва избора на нов боен самолет

Предложението идва от ГЕРБ

15:34 | 28.06.17 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group&nbsp;</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group 

Депутатите създадоха Временна парламентарна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет.

С гласовете на ГЕРБ и Обединените патриоти беше прието искането на депутатите на Бойко Борисов да бъде формирана временна комисия в парламента, която да разгледа всичко свързано с купуването на нов изтребител за армията ни.

Емил Христов от ГЕРБ оглави комисията, а негов заместник стана съпартиецът му Христо Гаджев. Изненадващо второто зам.-председателско място остана свободно поради липсата на кандидати. 

До решението за създаването на тази комисия, която ще работи два месеца, се стигна, след като в неделя шефът на депутатите на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че има достатъчно съмнения, че президентът Румен Радев е защитил решението за закупуване на шведски изтребители "Грипен" и това е станало в периода, в който не е имало окончателно решение на служебното правителство.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък обвини премиера Бойко Борисов, че е предрешил сделката.

"На 23 юни Бойко Борисов прави изявление в Брюксел заедно с премиера на Швеция и казва - започваме разговори за "Грипен". Защо не отиде в САЩ да каже започваме разговори за F-16, защо не отиде в Италия и да каже - започваме разговори за "Юрофайтър". Кой предопредели "Грипен" - министър-председателят Бойко Борисов с това изказване на най-високото място в Брюксел, при положение, че има 3 оферти", каза тя.

Нинова посочи, че Цветанов е обявил, че иска комисия и е намекнал за корупция само десетина дни след изказването на Борисов.

"Етикетът на тази комисия, която искате да създадете, има две имена - страх и корупция. Страх, че президентът Радев започва битката с корупцията по високите етажи на властта, корупция, но не в президентството, а както виждаме на други места, магистрали, които се разследват от прокуратурата, НДК тепърва ще го разнищваме, санирането", заяви лидерът на БСП.

Според Цветанов обаче целта на комисията е да се разсеят всички съмнения около бъдещата сделка. Целта не била да се извика на изслушване прзидента Радев, а експерти и да се изясни всичко свършено досега за купуването на изтребителите.

Червеният Крум Зарков обвини ГЕРБ, че нападат държавния глава: "Това, което ви вбесява е рейтингът на Румен Радев и знаете, че макар да сте шампион по изборни победи, никога няма да достигнете това, което той направи, а именно хората го обичат, уважават и му се доверяват".

Според Йордан Цонев от ДПС създаването на временна комисия за изтребителите не само ще блокира процедурата по сключването на сделката, защото вече е вход, ами дори ще я компрометира.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още