IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Временната комисия за горивата с амбиции да пише законодателни промени за картелите

Регулациите изкривяват пазара, ще търсим начин да помогнем в работата на антимонополните органи, коментира председателят на комисията Валентин Николов

16:18 | 27.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Временната парламентарна комисия, която трябва да анализира съмненията за картел на пазара на горива, има амбицията да приключи работата си със законодателни промени по отношение на защитата на конкуренцията. Това стана ясно на първото заседание на Комисията.

Пред журналисти председателят на Комисията Валентин Николов (ГЕРБ) посочи, че ще предложи промени по отношение на правомощията на антимонополната комисия при събиране на доказателства. По сегашните правила Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е длъжна да уведоми заподозрените в нарушения на пазара, че ще извърши проверка в техни обекти.

Николов даде за пример проверките на Европейската комисия в офисите Българския енергиен холдинг (БЕХ), "Булгаргаз" и други енергийни компании през 2011 г. Тогава обиските са били извършени едновременно, без никакви предупреждения. Експертите са помолили всички работещи да оставят телефоните си и да напуснат помещенията, а след това са претърсили всичко, включително и телефоните, за да видят с кого са разговаряли служителите на дружествата.

Николов уточни още, че може да се помисли и за промяна в законодателството, която да касае личната наказателна отговорност при изкривяване на пазара. 

Депутатът призна, че регулациите всъщност също изкривяват пазара, но посочи, че работата на тази парламентарна комисия ще е да помогне на КЗК да извършва своята дейност в защита на правилата.

По време на първото заседание на временната комисия депутатите бяха категорични, че ще си изяснят всички обстоятелства около сектора на горивата и неговото място в цялата икономика, всички участници на пазара - от вноса до продажбите, както и кои са контролните органи на пазара. Те ще започнат работата си по проблемите на пазара на горива след президентските избори.

Още в следващото си заседание депутатите планират да изслушат Комисията за защита на конкуренцията по казуса. Ако обаче юристите препоръчат да не се вика КЗК, за да не се пречи на работата й, ще бъдат изслушани представители на Агенция "Митници". По нататък ще бъдат викани експерти от НАП и Агенцията за военновременни запаси.

Контролните органи ще трябва да посочат участниците на пазара, които след това ще бъдат поканени на заседанията на Комисията.

Емил Димитров (Патриотичен фронт) коментира, че данните, които могат да дадат тези институции, са налични и в Националния статистически институт (НСИ), но тази информация се събира за статистически нужди и институцията може да откаже да я предостави.

По отношение на нужните експерти Румен Гечев (БСП) предложи да се изготвят становища как са решавани дадени проблеми в другите европейски държави.

Комисията има ограничен бюджет - 3 хил. лева за предвидените три месеца работа, и наемането на експерти и сътрудници ще бъде трудно, коментира председателят на Комисията. Той уточни, че е обмислил варианти да си осигури експерти, включително и чрез лични контакти, подкрепа от специалисти от държавната администрация и научната общност.

По Правилника за работа на Комисията заседанията ще могат да бъдат закрити, но за това трябва да гласуват поне 2/3 от присъстващите депутати. Такива заседания ще се наложат, защото в нея ще бъде обсъждана информация, която е търговска тайна, изтъкна Румен Гечев.

Обсъжданите теми ще бъдат много чувствителни, призна и Валентин Николов, изтъквайки, че работата на депутатите ще бъде следена от КЗК и Европейската комисия по отношение на това дали депутатите не оказват влияние върху пазара на горива.

Проблемът с картела на горивата е много сериозен, посочи депутатът от БДЦ - Народен съюз Георги Ковачев пред журналисти след края на заседанието.

Според него бензиностанциите в страната работят при 0,45 лева надценка за литър гориво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още