IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Временни мерки за екозащита ще действат в Калиакра

България трябва да прати интегриран план за района до 31 март в Брюксел

18:08 | 29.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Временни мерки за защита на природата ще действат в Калиакра до одобряването на Интегриран план за управление на трите защитени зони в района.

Тези мерки са разгледани днес от Министерския съвет. С тях се налага временно ограничаване на дейностите в защитената зона „Комплекс Калиакра”, съобщи пресцентърът на кабинета.

В съобщението се припомня, че през януари 2016 г. Съдът на ЕС постанови решение, с което осъди България за нарушаване на европейското екозаконодателство – допускане на действия, които могат да причинят увреждане на видове и местообитания, опазвани в защитените зони в Калиакра. 

За изпълнението бе сформирана междуведомствена работна група. Министърът на околната среда и водите издаде заповед по чл. 19 от Закона за биологичното разнообразие, с която бе наложена забрана за извършване на действия, застрашаващи местообитанията в района на Калиакра.

Съгласно постигнатите с Европейската комисия през ноември 2016 г. договорености, България ще представи до 31 март 2017 г. Интегриран план за управление на трите защитени зони в района на Калиакра.

Разработката е дело на екип от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания на Българската академия на науките. След представянето му в Брюксел планът ще бъде публикуван за обществено обсъждане и всички заинтересовани страни, както и населението в региона, ще могат да представят становища. До одобряването на Интегрирания план ще действат временните мерки за защита.

Целта на плана е установяването на трайна регулация и дългосрочна устойчивост на Калиакра, балансирано развитие, без увреждане на уникалните за целия Европейски съюз видове и местообитания.

Предприетите от България спешни мерки са изпълнение на съдебното решение и целят предотвратяването на последващи значителни финансови санкции за страната, се допълва в съобщението. 

Припопмняме, че процедурата срещу България бе задействана заради изградените ветропаркове в района и туристически обекти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още