Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Връща се интересът към почивки и пътешествия у нас през март

Над 24% се увеличава броят на пренощувалите лица в местата за настаняване до 202 хиляди през миналия месец в сравнение с година по-рано, отчете НСИ

Връща се интересът към почивки и пътешествия у нас през март

Снимка: Архив Ройтерс

Връща се интересът към почивки и пътешествия въпреки пандемичната обстановка от една година насам. Ръстовете са далеч от стойностите преди разпространението на коронавируса, но в Националния статистически институт (НСИ) регистрират през март увеличение при нощувките, пренощували лица и приходите на хотелиерите.

Наблюденията показват, че туристите предпочитат да нощуват в по-луксозни хотели. Принос за увеличение на приходите на хотелиерите имат обаче само българите, защото достъпът на чужденци все още е ограничен заради COVID-19.

В НСИ отчитат, че през март, по време на продължаващата епидемична обстановка в България, са функционирали 1719 обекта с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване. Броят на стаите в тях е 49 хиляди, а на леглата – 98,8 хиляди.

В сравнение с март 2020 г., когато за първи път беше въведено извънредно положение в страната във връзка с разпространението на COVID-19 в световен мащаб, общият брой на местата за настаняване, функционирали през периода, се увеличава с 3,4%, докато броят на леглата в тях намалява с 5,3%.

Общият брой на нощувките във всички места за настаняване, регистрирани през март, е 439,5 хиляди, или с 15,4% повече на годишна база, като най-голямо увеличение (с 32,1%) се наблюдава в местата за настаняване с 1 и 2 звезди.

През март 2021 г. в хотелите с 4 и 5 звезди са реализирани 73,1% от общия брой нощувки на чужди граждани и 37,5% - на българи. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени 16,1% от нощувките на чужди граждани и 30% - на българи, докато в останалите места за настаняване (с 1 и 2 звезди) те са съответно 10,8 и 32,5%.

                   Реализирани нощувки по категории на местата за настаняване и месеци

Броят на пренощувалите лица в местата за настаняване през март се увеличава с 24,3% в сравнение със същия месец на миналата година и достига 202 хиляди, като е регистрирано увеличение при българските граждани с 51,1%, и намаление при чужденците - с 38,2%.

Българските граждани, нощували в местата за настаняване през март, са 171,9 хиляди и са реализирали средно по 2,1 нощувки. Чуждите граждани са 30,1 хиляди и са реализирали средно по 2,7 нощувки, като 75,8% от тях са нощували в хотели с 4 и 5 звезди.

              Пренощували лица по категории на местата за настаняване през март 2021 година

Общата заетост на леглата в местата за настаняване през март е 14,6%, като се увеличава с 1,3 процентни пункта в сравнение с година по-рано. Най-висока е заетостта на леглата в местата за настаняване с 4 и 5 звезди – 18,4%, следват местата за настаняване с 3 звезди - 14%, и с 1 и 2 звезди – 11,4%.

                               Заетост на леглата по категории на местата за настаняване и месеци

Приходите от нощувки през март достигат 24,6 млн. лв., или с 16,6% повече в сравнение с година по-рано.

Регистрирано е увеличение на приходите от български граждани с 57,7%, докато приходите от чужди граждани намаляват с 29,7%.

                                          Приходи от нощувки в местата за настаняване по месеци

 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
БАБХ започва проверки в обектите за производство и продажба на сладолед