Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Връщат залите за пушачи и непушачи?

Ресторантьори готвят бунт срещу забраната за пушене в заведенията, ако депутатите не отстъпят

От 15 декември до края на годината ресторантьори и хотелиери ще допуснат да се пуши в обектите им, за да покажат разликата в оборотите при спазване на забраната и при липсата й. Това заяви председателят на асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите (БХРА) Благой Рагин в Народното събрание, цитира агенция „Фокус”.

Той допълни, че това ще се случи, ако законодателите не се вслушат в аргументите им и не отделят пушачите и непушачите в отделни помещения.

Още миналата седмица от бранша обявиха, че се готвят за гражданско неподчинение. Тогава беше заявено, че на 15-и декември ще извадят пепелниците по масите, за да може който иска да запали, а собствениците, които бойкотират Закона за здравето, ще си платят глобите.

Още по темата

БХРА ще търси помощ от депутатите от всички парламентарни групи, за да се инициира промяна в закона, която да облекчи забраната за пушене на обществени места, заяви председателят на асоциацията Рагин.

Депутатът Диан Червенкондев от ГЕРБ пък заяви, че за да минат текстове за либерализиране на пушенето на закрито, те трябва да са с наистина голям консенсус. Той обясни, че това може да се случи до края на годината.

Според Червенкондев е редно да се намери компромис и баланс без казусът да бъде политизиран. "В икономическата комисия ще се чуят претенциите и фактите от бранша, ще коментираме идеи с колегите от всички партии. Има изключителен спад в оборотите, затваряне на заведения, намаляване на работните места в този бранш. Всичко ще бъде коментирано и може да се работи върху баланс и зони за пушачи и непушачи”, добави той.

Асоциацията иска в България да се въведе подходът със зали на пушачи и непушачи, както е в Австрия и Германия. Според Рагин така ще се защитят и двата лагера. „Ще имаме средства, за да съществува бизнесът и да плащаме данъци и такси в хазната”, заяви той.

Представителите на БХРА ще лобират за исканията си пред партиите и заявяват, че няма да откажат нито една подкрепа, която парламентарните групи решат да им дадат.

По-рано обаче стана ясно, че браншът е разединен в исканията си за промяна на режима. Някои настояват за връщане на стария режим, а други са склонни в заведенията да се разреши тютюнопушенето след 22.00 часа.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
2
 
6
преди 8 години
обортит на малките заведенияспаднаха много анаголемите се вдигнаха защото там може дасе пуши...защото големите си плащат или са на силни хора който иматвръзки и няма проблеми с забраната....си4ко е направено така 4е да няма клиенти за малките заведения собственост н анепознати хора а само акулите да лапат
0
 
2
 
5
преди 8 години
абе кой иска да влиза там къде има пуша4и кой иска да не влаза..да сенарава заведения за без пуша4и но да има и такива за пушене кой къде иска да влиза
0
 
2
 
4
преди 8 години
Те затова иде реч !!!! Затова писах, че беше лицемерно ! Значи.... наказани бяха и все още са /ощавени да плащат акциз /овцете, но производството НЕ ! Сега.....хм... уж отровно било но "бизнеса"страдал. Решено е : нека се тровят но "бизнеса" да върви ! Е нема такава държава! :D:D:D
Поне малко да мислят как защитават тези в публичното пространство! Като първолаци са.:D
0
 
2
 
3
TNO
преди 8 години
Няма профилна снимка
Имам ресторант и одобрявам забраната.Благой Рагин и другите като него съсипват бранша и туризма като цяло.Ако в заведенията не се пуши,техните ще останат празни,защото хората ще избират къде да се ХРАНЯТ,а не къде да пушат.Разбира се ,че оборота след 15.12 ще скочи,тогава са коледните банкети.Заради Б.Р. и други като него имаме слаб туризъм,ол инклузив със скапана храна.
Време е да си отивате ,"господа",забраната за пушенето е най-малкия ви проблем.
Дано Бойко и парламента не клекнат отново,защото ще бъде смешно и демотивиращо!
0
 
2
 
2
hah
преди 8 години
Няма профилна снимка
Има празни, но има и пълни заведения. Тази забрана трябва да остане.

Още от Икономика и политика
Илко Гетов: Надявам се още през тази година да се появи лекарство срещу COVID