IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все по-малко българи плащат данъците си в брой

За три години делът им е намалял от 88% до 71%

13:47 | 20.07.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Все по-малко българи плащат данъците си в брой

За три години (от 2013 г. до 2015 г.) делът на българите, които плащат своите данъци и такси в брой в каса на НАП, е намалял със 17 процентни пункта от 88% до 71%, сочат данни от проучване по поръчка на Visa Европа за България. 

Проучването разкрива още, че 61% от българите биха платили своите данъци с карта в НАП или някой от нейните клонове в страната, ако имат достъп до POS терминал. Това е ръст от 20 процентни пункта спрямо данъчната кампания от миналата година, когато този процент е 41%.

Желание да разплатят своите задължения към държавата с банкова карта са заявили 59% от гражданите в столицата и 62% от жителите на големите градове, като и двете групи отчитат значителни повишения.

“Електронните разплащания са едно от най-ефективните средства за борба със сивата икономика, която в България достига 32%. Академични проучвания показват, че увеличение в употребата на картови разплащания дори само с 5% води до спад от 3 процентни пункта в показателя за сивата икономика. Ето защо осигуряването на повече POS терминали и възможности за картови разплащания в публичния сектор у нас е сред основните приоритети на Visa Европа за България“, сподели Красимира Райчева, мениджър на компанията за България.

През 2015 г. общо 42% от българите споделят, че им се налага да спестяват в продължение на дълъг период от време, за да си платят данъците. Няма промяна при хората, които намират данъците за достатъчно ниски и тяхното погасяване не представлява финансов проблем за тях – те продължават да са 4% от запитаните. Нарастват хората, които теглят кредит, за да заплатят своите данъци и такси – тази година те са 11%.

Спрямо планираните за плащане данъци и такси през 2014 г., през 2015 г. почти два пъти е по-нисък делът на хората, които реално са заплатили данък върху недвижим имот и такса смет преди края на данъчната кампания. Така през тази година почти половината от българите (49%) са платили данък върху недвижим имот, а такса смет е била заплатена от 44% от респондентите. През настоящата година 49% са платили своя данък върху лек автомобил.

През 2015 г. 16% от българите са се възползвали от отстъпка от дължимите годишни данъчни задължения, като са платили до 10 февруари, а други 17% - с плащане до 31 март. Останалите 67% не са се възползвали от възможността да получат отстъпка при ранно погасяване. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
Каква сива икономика?!Сивата икономика е във властта!Лихварите са сивите кардинали!Тия ограничения са за малкия бизнес, за големите акули, какво значение имат някакви си 15 000.........................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още