IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече българи предпочитат картови разплащания

64% от българите биха платили държавните и местните си данъци с карта, сочи проучване на Visa

13:32 | 30.08.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Делът на българите, които предпочитат картовите плащания, нараства устойчиво – от 41% през 2014 г. до 61% през 2015 г. и 64% през тази година. Това сочи ново проучване, направено по поръчка на Visa България, съобщават от компанията.

Според него 64 на сто от хората у нас биха платили държавните и местните си данъци с карта. Най-склонни да ползват POS терминали са 70% от младите хора на възраст от 18 до 35 години, 66% от дамите и 68% от жителите на София. Сред трите групи популярността на услугата е нараснала през последната година, допълва проучването.

От Visa разкриват, че основната причина за интереса към електронното разплащане е удобството (73%). 53% от респондентите твърдят, че спестяването на време е ключово за тях. 39 на сто пък подчертават, че предпочитат този метод, защото не е нужно да се съобразяват с това дали наблизо има банкомат.

Същевременно намалява броят на хората, за които пречка са недостатъчните POS апарати – от 39% през 2015 г. до 25% през настоящата година, или това, че те не винаги работят – от 32% през 2015 г. до 27% през 2016 г.

Данните показват, че за последните четири години делът на хората, плащащи данъците и таксите си в брой, се е свил от 88% през 2013 г. до 69% през тази година.

„Има ясна тенденция за заместване на плащанията на каса с дигитални алтернативи като плащането с карта чрез POS терминал или онлайн. Освен че новите начини за разплащане са по-удобни и гъвкави, те също така играят важна роля за ограничаване на сивата икономика. Ето защо осигуряването на повече POS терминали и възможности за картови разплащания в публичния сектор у нас е сред основните приоритети на Visa в България“, сподели Красимира Райчева, мениджър на Visa в България.

Има и тенденция за по-висока събираемост на данъците. През 2016 г. е нараснал броят на гражданите, платили данък върху недвижим имот (с 2 процентни пункта до 51%) и такса смет (с 1 процентен пункт до 45%) спрямо предходната година. През тази година данък върху лек автомобил са платили 51 на сто от собствениците на леки коли. За сравнение, през 2015 г. те бяха 49%.

Проучването разкрива още, че намалява делът на хората, които се възползват от предоставените от НАП отстъпки за по-ранно погасяване на задълженията. През тази година 12% от българите са ползвали отстъпка от дължимите годишни данъчни задължения. Те са платили до 10 февруари. Други 16% пък са платили до 31 март. Миналата година това бяха съответно 16 и 17% от хората. Останалите 72 на сто не са се възползвали от възможността за отстъпка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
pioner
преди 7 години
Тази кампания за безкасови плащания няма да успее
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Thrax
преди 7 години
Е, а с останалите близо 50% дето не си плащат данъка върху недвижими имоти и автомобили какво се случва? Някак си не е справедливо половината хора да плащат, а другите - не!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още