IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече българи се опитват да намалят използваните найлонови торбички

Нараства броят на тези, които събират отпадъците си разделно

14:32 | 18.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Все повече хора обръщат гръб на найлоновите торбички. Това показва сравнението на данни от две изследвания на „Екзакта“, извършени в началото и в края на 2016 г., по поръчка на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

През март 36,4 % от запитаните казват, че се въздържат от употребата на найлонови торбички. В края на ноември делът им се увеличава на 44,9%, информира екоминистерството.

С 4% (до 43 на сто) е нараснал броят на хората, които събират отпадъците си разделно, а с 3,2% (до 41,9 на сто) на тези, които при изхвърляне на пластмасова бутилка я смачкват. Това показва, че постепенно се променя отношението към отпадъците – на тях започва да се гледа като на ресурс.

Все повече българи полагат грижи и за чистотата на въздуха във всекидневието си. През март 25,3% от анкетираните отговарят, че използват сухи дърва за огрев вместо мокри. За сравнение, през ноември процентът им се увеличава  на 28,9.

Екоминистерството припомня, че добре изсъхналата дървесина отделя по-малко прах в атмосферата, отколкото наскоро отсечената. Макар и бавно, нарастват и българите (с 1,8%), които използват целенасочено градския транспорт вместо личния си автомобил. 

Запитаните осъзнават, че основна причина за замърсените територии в страната са хората поради липса на екологични традиции и култура. На тази позиция са 60,6%.

Любопитни са и отговорите на въпрос: “Кое от направеното по Оперативна програма „Околна среда“ е допринесло в най-голяма степен за чистотата на околната среда и опазването на природата?“. Според най-голяма част от анкетираните това се дължи на новите 51 пречиствателни станции.

Хората са все по-информирани за инвестициите, които се грижат за здравето им и повишават качеството им на живот.

През март 2016 г. едва 6,5% от българите знаеха, че МОСВ инвестира в строителство на пречиствателни станции. В края на годината този процент е чувствително увеличен – на 35,9 на сто.

За проектите за подмяна на 2600 км ВиК мрежа през пролетта бяха чували едва 3,4 на сто, а сега – 25,5%. С депата за отпадъци картината е сходна – през март за строителството им са знаели едва 1,9 на сто от хората. Сега процентът е 16,6.

През март 62% от българите са отговорили с „Не знам“ на въпроса „Какво прави МОСВ за подобряване на екологичната обстановка“. Докато през ноември този процент е паднал два пъти и половина - на 26,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още