Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Все повече дружества ще трябва да публикуват нефинансова информация

Нова евродиректива предлага информация за факторите на устойчивост да оповестяват всички големи предприятия без оглед на това дали са от обществен интерес

Все повече дружества ще трябва да публикуват нефинансова информация

Снимка: Pixabay

Европейската комисия одобри неотдавна проект на Директива за отчитането на предприятията във връзка с устойчивостта. След като бъде приета окончателно и влезе в сила, все повече дружества ще бъдат задължени да публикуват нефинансова информация. Това обясниха адв. Лидия Шумкова от финансова група "Карол" и Марина Стефанова, председател на Българската асоциация на КСО специалистите, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

От думите на адв. Лидия Шумкова стана ясно, че ако направим паралел с действащия в момента режим по закона за счетоводството и това, което се предлага в новата нефинансова директива, се наблюдава разширяване на кръга на задължените лица.

"В момента задължени лица да изготвят нефинансова декларация са големите предприятия, които са от обществен интерес и които към 31 декември на отчетния период имат среден брой служители над 500 души. По отношение на задължението да се изготвя консолидирана нефинансова декларация към момента са задължени само дружества в обществен интерес, които са предприятия майки на големи групи предприятия".

"Новата директива предлага информация за факторите на устойчивост да оповестяват абсолютно всички големи предприятия без оглед на това дали са от обществен интерес, допълни още адв. Шумкова. Съгласно българското законодателство големи предприятия са тези, които надвишават поне два от следните показатели: 250 души средна численост на персонала, 38 млн. лв. балансова стойност на активите и 76 млн. лв. нетни приходи от продажби", допълни още тя.

"Друга важна промяна е, че към задължените субекти са прибавени малките и средните предприятия, които са допуснати до търговия на регулиран пазар на ценни книжа. Извън приложното поле на директивата остават малките и средните предприятия, чиито ценни книжа са допуснати до многостранна система за търговия".

От думите на Марина Стефанова стана ясно, че законът за счетоводството е приел европейската директива за нефинансовата декларация през 2016 г. Темите, които са включени там, са свързани с правата на човека, трудовите практики, опазване и управление на въздействието върху околната среда. Това са трите стълба на устойчиво развитие, които касаят между 30-50 хил. предприятия, по оценка на Европейската комисия, като ще бъдат задължени да спазват новите изисквания на оповестяване.

"Според Европейската комисия през октомври 2022 г. се очаква да има европейски единен стандарт за отчитане".

"Нефинансото отчитане съществува и се практикува от големия бизнес повече от 15-20 години. Глобалната инициатива за отчетност се създава през 1994 г.", коментира председателят на Българската асоциация на КСО специалистите.

Марина Стефанова коментира, че има една първоначална инвестиция в момента, в който компанията реши, че темата за корпоративната устойчивост е ключова за нейния бизнес. Изисква се вкарването на софтуер, първоначално обучение на всички служители. За изготвяне на първи отчет за корпоративна устойчивост на една компания в България са нужни 30-50 хил. лева. 

„Нефинансовата декларация няма нормативно изискване кой да я изготвя. Практика показва, че се изготвя от служителите, които са вътрешни за компаниите, като се подписват и приемат от управителния съвет“, заяви адв. Лидия Шумкова.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Десислава Попова
Още по темата: Икономика и политика

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
khao до: julian12
преди 3 дни
Няма профилна снимка
залагм левче, че не си чел статията, диши ! :):) само заглавието
3
 
1
 
1
преди 6 дни
Няма профилна снимка
Част от плана. Тотален контрол чрез регулация

Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 10 май