IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече ерозира почвата около Мусала, Мальовица и Рилските езера

От ръководството на националния парк са предприели мерки заради големия наплив от туристи

15:17 | 20.10.15 г.
Все повече ерозира почвата около Мусала, Мальовица и Рилските езера

Все повече се разрушава почвата около връх Мусала, Мальовица и Седемте рилски езера, алармират от Национален парк ” Рила”. Причина за това, освен естествените процеси в планината, е и постоянно увеличаващият се поток от туристи.

От ръководството на националния парк са предприели специални мерки срещу ерозията, съобщи БНТ.

За да се спре разрушаването на почвата около езерата, от дирекцията на националния парк са възстановили характерната за района растителност. За туристите за поставени табели, на които пише къде е забранено преминаването. 

Николина Георгиева, експерт в дирекцията, пояснява, че са сложени и противоерозионни прагчета. Във влажните зони са изградени мостчета и дървени скари, за да не минават туристите през водата, която се оттича от едно езеро в друго. За да не изглеждат заблатени езерата, те са били почистени и от растителността, която е виреела в тях.

До края на месеца ще бъде завършен веломаршрутът от местността Бодрост край Благоевград до Семково. Предстои да се изгради такъв маршрут и до Белмекен, посочват още от националния парк.

Направени са около 70 км противопожарни просеки, съобщи Красимир Андонов, директор на Национален парк „Рила“.

Вече е подновена както лятната, така и зимната маркировка в планината. За улеснение на туристите всички маршрути ще бъдат качени в интернет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още