Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Всеки трети българин бави плащания по ипотеки и сметки

България е втора в ЕС по дял на хората със забавени плащания

Всеки трети българин бави плащания по ипотеки и сметки

Снимка: Pixabay

Над една трета от българите (34,2%) изостават с плащанията по ипотеки, наеми, сметки за комунални услуги и други задължения, които обикновено се плащат като месечни вноски, показват данни на Евростат за 2016 г.

На първо място по този показател в Европейския съюз (ЕС) е Гърция, където почти половината от населението просрочва задълженията си (47,9%), а България се нарежда след нея на второ място.

През 2016 г. 10,4% от гражданите на ЕС изостават със сметките и задълженията. С други думи, един на всеки десет европейци е имал забавени плащания през 2016-та.

Ако се вземат само задълженията по ипотеки и наеми, в просрочие са 3,5% от европейците.

Хората в домакинства с непълнолетни деца се изправят два пъти по-често пред такива проблеми (4,8%) в сравнение с тези, които не издържат деца (2,3%).

Дял на населението със забавени плащания по ипотеки, наеми, сметки и други месечни вноски, 2016 г., Евростат:

След Гърция (47,9%)  и България (34,2%) най-много се бавят месечните вноски по различни задължения гражданите на Кипър (26,6%) и Хърватия (26,4%).

На противоположния край на скалата са половината страни членки (14 от 28), където под 10% от населението бави сметки и вноски по различни задължения. Най-стриктни в плащанията са хората в Германия (4,2%), Чехия (4,4%) и Холандия 5%.

Ако забавените вноски по ипотеки и наеми се разгледат по отделни страни, отново води Гърция с 15,3%, следвана от Кипър (8,6%), Испания и Франция (и в двете по 5,2%), Унгария (5,1%), Финландия (4,9%) и Италия (4,2%).

Такива плащания бавят под 2% от европейците в седем страни членки: Естония (1,8%), Германия (1,6%), Ирландия и Литва (и в двете по 1,4%), Хърватия и Полша (и в двете по 1,3%), и Румъния (0,9%).

Делът на българите тук е 2,1% или под средното ниво от 3,5 на сто за ЕС. 

Тези ниски нива обаче може да бъдат частично обяснени с малък дял на населението, което има ипотека или плаща наем по пазарни цени.

В сравнение с 2008 г. делът на населението, което бави вноски по ипотеки и наеми през 2016 г., почти се утроява в Гърция от 5,5% до 15,3 %, а в Кипър расте от 3,4%  до 8,6%. Ръст има също в Люксембург (от 1,1% до 2,7%) и Полша (от 0,6% до 1,3%).

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Българските вина повишават пазарния си дял в Европа