Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Всяка година ще отпускат по 3,8 млн. лв. за суперкомпютъра в България

Rзграждането на суперкомпютъра ще превърне България в дигитален хъб за Европа, каза министърът на финансите Кирил Ананиев

Всяка година ще отпускат по 3,8 млн. лв. за суперкомпютъра в България

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Правителството винаги е подкрепяло проекта за суперкомпютър, както и развитието на науката и на иновациите. Изграждането на суперкомпютъра ще превърне България в дигитален хъб за Европа, ще увеличи изчислителната мощ на страната ни и на Европа. Това каза министърът. на финансите Кирил Ананиев след проверка на изграждането на сградата на суперкомпютъра на територията на София тех парк, който е част от европейската мрежа EuroHPCJoint Undertaking, предава БТА.

Още по темата

Той съобщи, че правителството е предоставило 20 млн. лева за доставката и експлоатационните разходи за тази година за суперкомпютъра, като допълни, че занапред, в средносрочен план, се предвижда всяка година да бъдат предоставяни 3,8 млн. лева за експлоатацията и дейността на компютъра.

България ще бъде утвърдена на световната сцена не само по линия на своята финансова стабилност, но и по линия на иновационната си инфраструктура, каза министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

По думите на министъра това ще бъде мястото, което ще докаже, че България е в центъра на Европа, тръгвайки от техническата инфраструктура, преминавайки през иновационната и достигайки до най-важните моменти за бъдещото развитие на България, дори и по време на криза.

Икономическият министър съобщи, че днес министерството е превело близо 7 млн. лева за иновации през Националния иновационен фонд на 25 юридически лица и подчерта важността на иновациите за страната.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Петков: Има риск за газовите доставки, ако конфликтът в Украйна излезе извън контрол