IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всички ваксини за деца ще бъдат осигурени, гарантира Москов

Имунизационният календар ще бъде спазен

15:03 | 06.08.15 г.
Всички ваксини за деца ще бъдат осигурени, гарантира Москов

Всички имунизации за децата ще бъдат осигурени, заяви министърът на здравеопазването Петър Москов, цитиран от БНР. Имунизационният календар е ясен ангажимент на министерството и той ще бъде спазен, допълни министърът.

През юли Министерството на здравеопазването прибягна до помощ за ваксини от Турция, за да избегне възможна криза, каквато имаше точно преди година.

Москов обясни, че дарените от Турция сто хиляди ваксини са одобрени от Европейската агенция по лекарствата.

„Те са абсолютно същите ваксини като тези, с които въпросната същата тази фирма отказа да се яви на търг в България. Целият имунизационен календар на децата, на малките деца, на 6-годишните деца, които имат нужда от реваксинация, ще бъде осигурен“, категоричен бе Москов.

„Това ни е финалният ангажимент, който министерството има в тази връзка. Ние имаме осигурени ваксини за всяко едно дете в момента по имунизационния му календар“, посочи той.

Преди дни Москов обяви, че здравното министерство ще започне мащабна информационна кампания за нуждите и ползите от ваксинацията. Причината е увеличаващият се брой родители, които отказват да ваксинират децата си.

Първо ще се направи проучване за страховете на родителите и след това с помощта на специалисти ще се направи всичко възможно те да се „размагьосат“, коментира Москов.

Ще има информация не само за ползите, а и за противопоказанията при имунизациите.

„Обратното означава да се върнем в Средновековието и до болестите, от които са измирали хиляди хора преди ваксините”, обясни и зам.-министър Ваньо Шарков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още