IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВСС изтегли с две седмици по-рано избора за нов главен прокурор

Така вотът ще се проведе на 24 октомври, вместо на 14 ноември. Предложението е на Сотир Цацаров

13:21 | 13.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Висшият съдебен съвет изтегли с две седмици по-рано избора за нов главен прокурор, съобщава БНР. Предложението е дошло от сегашния главен обвинител Сотир Цацаров.

Така вотът ще се проведе на 24 октомври, въпреки че според хронограмата, приета от Прокурорската колегия на Съвета, гласуването трябваше да е на 14 ноември. Непроменен остава крайният срок за номинации - 29 юли. 

В рамките на две седмици ще има четири заседания на ВСС - с възможност за издигане на кандидати, уточнява още Националното радио. 

Според министъра на правосъдието Данаил Кирилов изтеглянето на датата ще даде както повече време за приемственост между Сотир Цацаров и неговия наследник, но и време за реакция във връзка с финалния указ на президента. 

На номинации право имат поне трима членове на прокурорската колегия и правосъдният министър. Данаил Кирилов вече обяви,че няма да го прави, за да не политизира избора. Така в предпоследния ден на юли ще са ясни кандидатите да оглавят държавното обвинение след 10 януари, когато изтича мандатът на Сотир Цацаров. За да спечели дадена кандидатура, са нужни поне 17 гласа от членовете на ВСС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още