Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ВСС изтегли с две седмици по-рано избора за нов главен прокурор

Така вотът ще се проведе на 24 октомври, вместо на 14 ноември. Предложението е на Сотир Цацаров

ВСС  изтегли с две седмици по-рано избора за нов главен прокурор

Снимка: БТА

Висшият съдебен съвет изтегли с две седмици по-рано избора за нов главен прокурор, съобщава БНР. Предложението е дошло от сегашния главен обвинител Сотир Цацаров.

Така вотът ще се проведе на 24 октомври, въпреки че според хронограмата, приета от Прокурорската колегия на Съвета, гласуването трябваше да е на 14 ноември. Непроменен остава крайният срок за номинации - 29 юли. 

Още по темата

В рамките на две седмици ще има четири заседания на ВСС - с възможност за издигане на кандидати, уточнява още Националното радио. 

Според министъра на правосъдието Данаил Кирилов изтеглянето на датата ще даде както повече време за приемственост между Сотир Цацаров и неговия наследник, но и време за реакция във връзка с финалния указ на президента. 

На номинации право имат поне трима членове на прокурорската колегия и правосъдният министър. Данаил Кирилов вече обяви,че няма да го прави, за да не политизира избора. Така в предпоследния ден на юли ще са ясни кандидатите да оглавят държавното обвинение след 10 януари, когато изтича мандатът на Сотир Цацаров. За да спечели дадена кандидатура, са нужни поне 17 гласа от членовете на ВСС.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Болниците - относително готови за пандемията