IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втора канадска компания е на път да добива злато в България

Дъщерните дружества на Euromax resources са с одобрени геоложки открития за находищата край Трън и в Западните Родопи

11:21 | 11.12.11 г. 16
Втора канадска компания е на път да добива злато в България

Втора канадска компания, която е открила златни залежи в Западните Родопи и край Трън, може да кандидатства за добив на злато, след като преминат законовите процедури за търговско откритие и отдаване на концесия на находищата.

Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, представяйки дейността на единния орган за управление на подземните богатства, който действа към ведомството от март тази година, обединявайки работата на министерствата на икономиката, околната среда и регионалното развитие по издаването на разрешения за проучване и концесии за добив на подземни богатства.

Новата дирекция в министерството на икономиката вече е издало удостоверения за географски открития край село Ракитово в Западните Родопи и край западната ни граница до Трън, съобщи за Investor.bg Ивайло Илиев, експерт в отдел „Природни ресурси и концесии“ в министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

По предварителни данни в Родопите преобладават руди със завишено съдържание на сребро, докато в Трън основно са златни залежи, които могат да се извличат чрез подземен добив.

Прогнозният капацитет на трънските залежи е за около100 тона злато, докато при Ракитово очакванията са за добив на 7 т злато и 100 т сребро, поясни Ивайло Илиев.

Географските отрития са направени от двете дъщерни дружества на канадската компания Trace resources и Euromax services. Първата е проучвала подземните недра в Ракитово, а втората - при Трън.

До момента двете компании още не са подали заявление за получаване на удостоверение за търговско откритие, чиито процедури продължават от една до три години, поясниха експерти.

Документът за търговско откритие се издава от Министерския съвет, след като преминат задължителните оценки на инвестиционния проект за добив на злато плюс изработването на доклад за оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), който стана задължителен с последните промени в закона за подземните богатства , влезли в сила от март 2011 г., поясни за Investor.bg Мария Янкулова от дирекция „Природни ресурси и концесия“.

Ако тези процедури приключат успешно, до половин година след издаването на удостоверението за търговско откритие инвеститорите могат да получат концесията за добив в двете находища, поясниха експерти от ведомството.

Euromax resources е втората канадска компания след „Дънди прешъс металс“, която проучва подземните недра за златни залежи и която по всяка вероятност ще кандидатства и за добив на благородни метали. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 0
йосиф
преди 12 години
не ве кмете ..но им слага 20 % ДДС в/у канадските долари...голям си ***... Дори и да се облага с ДДС нали като изнесат "откраднатото" злато ще им го върнат бе тъпчо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
България след грабежа 22 год. , заприлича на ядрена пустиня. ЕДИН ЗАВОД НЕ ОСТАНА И 22 ГОДИНИ НА Т. Н. ПРЕХОД ЕДИН ЗАВОД НЕ БЕ ПОСТРОЕН. Не губете Вяра Братя и Сестри. Ако целият български народ НЕ излезе и НЕ стачкува, ДА ИЗМЕТЕ, продалото се вече 22год. на САЩ правителство, все още има надежда!!! Остава да дочакаме 150 000те бойни ядрени ракети на Иран, и радарите ПРО-то на Турция или Румъния, да засекът поне една от тях и да я свалят някъде над Народното Събрание в България по време на Заседание. Разтоянието и ситуацията го предполагат. Ще бъде най-дългоочакваното и бързо освобождение на България !Така е брат......"Не сме народ! Не сме народ, а ***,пак ще кажа и с това ще да свършa."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 0
duzo
преди 12 години
Много болна за мен тема. Като видя такава новина и направо кучета ме късат. Лично съм видял опустошени райони вследствие от добив и съмнителни новобогаташи *** на чуждестранни ***, чиято единствена функция е да овладяват местното недоволство чрез подхвърляне на трохички.Нека има добивна промишленост - но нека господата си плащат. всяка концесия под 10% си е пладнешки обир от народа. Проблемът тук дори не е в чуждестранните инвеститори, а в корумпираните ни маймуни, които срещу два апартамента в София и един на Боровец са готови да татуират "лашкай ме" на задниците си.Жалка държавица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
Minavast
преди 12 години
Една мина от Горубсо(РМД) чакаше лиценз няколко години .Добив на злато.Със всички еко-изисквания и рекултивации говореха за разходи 290 $/унция.Може би вече копаят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 0
Алекси Андонов
преди 12 години
Не казвам, че концесионерите са филантропи, но по тази логика може да национализираме всякаква дейност от производството на хляб до автобусните превози!Какво означава готвейки се да изнесат златото от държавата? Ако БНБ иска би могла да изкупи цялото злато и то да остане в нас! Концесионерите не искат да изнасят злато! За тях е все едно кой ще им купи златото ако могат да реализират една нормална доходност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
Императорът
преди 12 години
Да бе, Топов - ти още малко ще обвиниш концесионерите във филантропия - горките !!! Направо търпят загуби, готвейки се да изнесат 200 тона злато от държавата ни !!! Да им целунем краката, че ще ни оттърват от това бреме !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
KMETA
преди 12 години
Абе някой знае ли Симеон Дянков на тия начислява ли им 20% ДДС върху златото или те си го перат през няколко фирми ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 5
Патилан
преди 12 години
Доколкото знам, по закон подземните богатства са изключително държавна собственост, или се лъжа?Изглежда че всички ни лъжат, и ни четат законите, като дявола евангелието.....по Бойковски...и много да не говорим, че и шистов газ със земетресения ни чакат.Добре, че имам и канадско гражданство, та от едната ми родина златото ще отиде в другата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 6
topfly
преди 12 години
Императоре, от къде ще намериш българска държавна фирма която разбира от добив на злато? Познавайки ефективноста на българските държавни фирми нищо чудно нищо чудно добивът на една тройунция злато да струва на данъкоплатците 2-3000 долара! Добрата концесия е много по добър вариант от авантюри за създаване на нови държавни структури, които в последстви винаги се оказват губещи и неефективни!Много е хубаво да смяташ центата на златото, но това не ти е злато в трезор! От цената е добре да смъкнеш цената на добива на златото и риска след като си направил огромни разходи за откриване на мината цената на златото да падне. Не е случайно че точно сега има интерес за добив на злато в България. Напълно вероятно е при цени под 1000-1200 долара за тройунция добивът да е неефективен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
абитуриент
преди 12 години
ти български не можеш ли да пишеш....????!!!!....иначе хубаво си написал- нямаме държавници.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още