IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втори ден протестиращи опитват да спрат промените в Закона за хазарта

Според бранша измененията са лобистки, а 25 хиляди души ще загубят работата си

10:32 | 23.07.20 г.
<p>
	<em>Протест срещу промените в Закона за хазарта в Стара Загора. Снимка: БГНЕС</em></p>

Протест срещу промените в Закона за хазарта в Стара Загора. Снимка: БГНЕС

За втори пореден ден граждани протестират срещу промените в Закона за хазарта. Те настояват да бъдат отменени новите текстове, които според тях, са лобистки и ще засегнат малките игрални зали. Очаква се промените в Закона за хазарта да бъдат гласувани окончателно днес в пленарна зала.

Вчера шествия имаше в много градове на страната От игралната индустрия са против измененията, с които се увеличават таксите за откриване и поддържане на лиценз за казина и игрални зали. Според протестиращите това ще доведе до масови фалити на дребния и среден бизнес и 25 хиляди души ще загубят работата си. 

Припомняме, че хазартният бранш успя да си „отдъхне“, след като част от спорните промени в Закона за хазарта, предложени от лидера на НФСБ Валери Симеонов, не получиха парламентарна подкрепа, но се оказва, че фирмите все пак са изправени пред сериозни трудности заради поредния ремонт на законодателната рамка. 

Според записаните изменения в Закона за хазарта, приети на второ четене от ресорната Комисия по бюджет и финанси на 16 юли, финансовите изисквания за малките компании от бранша са силно завишени, а достъпът на еднолични търговци до лицензи за казина и игрални зали на практика е преустановен. Правото на това ще имат само дружества с ограничена отговорност или акционерни дружества с поименни акции. Трябва да отбележим, че промените бяха направени от Валери Симеонов и подкрепени от ГЕРБ между двете четения на законопроекта.

Съгласно приетите текстове изискванията за изцяло внесен капитал се повишават на 3 млн. лв. за казината и 1 млн. лв. за игрална зала. Въвежда се и нова, еднократна такса за казина и игрални зали - съответно по 2 и 1 млн. лв., ако лицензът е 10-годишен. 

Пак по предложение на Симеонов бяха повишени и сумите за направени инвестиции, с които операторите трябва да се ангажират, за да получат лиценз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още