IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втори опит за изслушване на Борисов в НС за ситуацията, свързана с коронавируса

Заседанието на парламента е насрочено за 28 април

15:10 | 23.04.20 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Председателят на Народното събрание отново свиква извънредно заседание на парламента на 28 април 2020 г. от 9.00 часа с единствена точка изслушване на премира Бойко Борисов за "актуалното състояние в страната във връзка с пандемията от Covid-19 и ефективността на предприетите здравни, икономически и социални мерки".

Второто извънредно заседание е в отговор на повторния отпит на БСП да извика премиера в парламента с искане Борисов да бъде изслушан по темите.

Тази седмица ГЕРБ бойкотира извънредното заседание, на което Бойко Борисов трябваше да даде отчет какви мерки се предприемат по време на извънредното положение заради конронавируса и ефектът им. Парламентарната група на ГЕРБ обаче реши да не участва в извънредното заседание на парламента, който не събра кворум.

Менда Стоянова, председател на парламентарната бюджетна комисия от трибуната на Народното събрание мотивира решението на ГЕРБ, като заяви, че „не е добре ние, които призоваваме хората да не се събират, да направим огнище, което да разнесе заразата“. Стоянова обърна внимание на факта, че парламентът работи в извънредно положение, но трябва да се събира, когато се разискват неща, които засягат проблеми точно на извънредното положение.

Второто искане на левицата е подписано от необходимия брой депутати, така че не може да бъде пренебрегнато.

Миналата седмица депутати от БСП се оплакаха, че част от въпросите им въобще не се публикуват на сайта на парламента, а министрите се бавят с отговорите повече от допустимото по правилник. Затова и поискаха да бъде възстановен петъчният парламентарен контрол, но мнозинството отхвърли предложението.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова обвини министър-председателя, че се е скрил от въпросите на хората и се е подиграл с тях. „Отговорността е негова, лична и персонална заради това,че днес се скри и че няма план как да изведе страната от кризата. Днес Борисов лично даде пример, че за него думи като институции и държавност не съществуват и направи поредна стъпка за еднолична власт, вървяща смело към диктатура“, каза Нинова.

„Държавата абдикира от отговорността си. Правителството работи на принципа проба – грешка, а ние искаме от тях ясен план оттук нататък за излизане от кризата“, заяви тя минути след като ГЕРБ провали заседанието.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още