IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втори опит за продажбата на "Българско сирене"

Активите на компанията са предложени от частен съдебен изпълнител за 3,97 млн. лева

16:34 | 15.09.14 г.
Втори опит за продажбата на "Българско сирене"

Втори опит за продажбата на хасковската мандра „Българско сирене“ прави частният съдебен изпълнител Калинка Араклиева. Цената вече е намалена – от 4,68 млн. лева на 3,97 млн. лева, става ясно от справка в сайта на Камарата на частните съдебни изпълнители.

Срещу тази сума новият собственик ще получи производственото помещение и машините и оборудването на компанията. Отделно на публичен търг са обявени и автомобили на „Българско сирене“, от които най-скъп е BMW с обявена цена от 24,7 хил. лева. Повечето от обявените за продажба превозни средства са товарни автомобили.

Искането за публична продан е отправено от кредитора на компанията – Уникредит Булбанк, става ясно още от съобщението. Желаещите да участват в търга могат да наддават за активите до 29 септември. На следващия ден ще стане ясно дали този път мандрата ще има нов собственик.

Хасковската компания доби печална известност в края на миналата година. При внезапна проверка стана ясно, че от нейните складове са изчезнали 25 тона сирене и 10 тона кашкавал, собственост на "Държавния резерв". Малко по-късно активите на компанията бяха обявени за продажба от частен съдебен изпълнител.

В началото на тази година Хасковският съд осъди "Българско сирене" да възстанови липсващите провизии в държавния резерв и да плати неустойка на агенцията заради неизпълнение на договора между двете страни. 

За проблеми в създадената през 1995 година компания свидетелстват и проверки на РИОСВ - Хасково още в средата на 2012 година. От докладите на институцията става ясно, че мандрата работи с много малка част от капацитета си - преработвани са били 30 тона мляко на ден при възможности за 120 тона. Проверката тогава е установила, че сервизен ремонт на някои от машини не е правен от година. 

"Българско сирене" е собственик на марката айряни "Дея", произвеждаше още и кисели млека, сирена и кашкавал. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още