IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въжените линии в зимните курорти са технически изправни

Агенцията за метрологичен и технически надзор е приключила инспекцията

16:56 | 08.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Към днешна дата всички въжени линии в зимните курорти са технически изправни. Това съобщават от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), която е извършила проверки и изпитвания.

Издадени са 42 предписания от общ характер, които нямат отношение към безопасността на въжените линии, но е даден срок за изпълнението им преди започването на зимния сезон.

Сред проверените обекти са 10 пътнически въжени линии с приблизителна дължина 19 283 м. в Банско с ползвател „Юлен“ АД; 6 въжени линии с приблизителна дължина 10 852 м. в Боровец, с ползвател „Бороспорт“ АД8 пътнически въжени линии с приблизителна дължина 14 094 м. в Пампорово с ползвател „Пампорово“ АД. По-рано през лятото  бяха направени изпитвания на 6 въжени линии на територията на Витоша с ползвател „Витоша ски“ АД.

Изпитанията са проведени успешно, като следва да бъдат извършени и две функционални проверки за състоянието на съоръженията в съответствие с изискванията за безопасната им експлоатация. 

Всички съоръжения са проверени по 17 показателя, уточняват от агенцията. Сред тях са визуален преглед на въжената линия, включително на трасето и станциите, проверка на действието на механизмите посредством включване на главното и на резервното задвижване на въжената линия, състоянието на въжетата, техните заплетки и краища и на релсите; воденето на транспортните въжета по трасето на въжената линията и в станциите; състоянието на опъващите и хващачите и свързването им към теглещото или транспортното въже и връзката им с носачите или тегличите.

Изправността и функционирането на средствата за свръзка и сигналните устройства и наличието и състоянието на спасителните средства също са проверени.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още