IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Външната комисия на НС отложи заседанието за Северна Македония, чака решение от МС

Предложението за отлагане е на ДПС, като 9 души гласуваха "за", а 8 бяха "против"

16:01 | 22.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg</em></p>

Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Външната комисия на Народното събрание отложи заседанието, на която трябваше да се обсъди проекта за двустранен протокол между България и Република Северна Македония (РСМ), докато Министерският съвет (МС) не излезе с решение по темата. Предложението за отлагане е на ДПС, като 9 души гласуваха "за", а 8 бяха "против".

Не е ясно за кога се отлага заседанието и кога ще бъде свикано отново, съобщава БНТ.

Мотивът за исканото отлагане е, че каквото и решение да вземе Комисията ще е противоконституционно, тъй като Министерският съвет трябва да внесе решение за разглеждане. 

По-рано в сряда началникът на кабинета и говорител на правителството Лена Бориславова заяви, че правителството е отказало предложението на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов първо МС да одобри формулата на френското председателство на Съвета на ЕС, която да "отпуши" процеса по начало на преговори за присъединяване на Северна Македония към съюза, като решението след това да поеме към Народното събрание и да получи подкрепата на 59-те депутати от ГЕРБ-СДС.

Бориславова казва, че премиерът Кирил Петков няма да отстъпи от вече многократно обявяваната формула за решението за Македония - да мине първо през парламентарната Комисия по външна политика на НС, след това през пленарната зала, където да получи широка подкрепа, и след това през МС.

Според проучване на „Галъп интернешънъл болкан“ 62,8% от анкетираните българи смятат, че Северна Македония не е направила достатъчно България да премахне ветото за членство в Европейския съюз. Под една десета смятат, че западната ни съседка е направила достатъчно по темата. Данните затвърждават наблюденията, че позицията на българското общество по въпроса  остава твърда и непроменена. Това са традиционните нива по тези въпроси.

Днес пропадна заседанието на Народното събрание след три неуспешни опита да се установи кворум в пленарната зала. Трите опита се оказаха неуспешни, след като в пленарната зала не влязоха за регистрация депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане". При първата регистрация системата отчете 110 депутати от минимум от 121, необходим за начало на пленарно заседание. При втория опит се регистрираха 113 народни представители, а при третата регистрация – системата отчете 115 депутати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още