IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Външно министерство съветва за рискове при търсене на сезонна работа зад граница

30 българи са били измамени при наемане на работа в Швеция, потвърди Главна инспекция по труда

15:01 | 07.08.15 г.
Външно министерство съветва за рискове при търсене на сезонна работа зад граница

Министерството на външните работи (МВнР) отправи препоръка за избягване на рисковете при търсене на сезонна работа извън страната.

От външно министерство препоръчват всички, които искат да работят зад граница, да направят внимателна проверка на агенцията, която урежда командировката им. Също така по никакъв начин не бива да се дават личните си документи на когото и да било. Договорът, който се подписва, трябва да е на български език или на език, който хората разбират много добре, посочват от ведомството.

От там препоръчват още всеки, който пътува в чужбина, да има контактите на българското посолство в страната, в която ще работи.

Ако попаднете в рискова ситуация и сте в беда, незабавно се свържете с него, с местните компетентни власти или със Ситуационния център на Министерството на външните работи, съветват от ведомството. 

Често има случаи на некоректни посредници, които предлагат работа в Швеция. Става дума за бране на горски плодове, които след това се изкупуват на тройно по-ниска цена.

През годините е имало случаи на некоректни посредници за работа в Германия, Белгия и Чехия.

Главната инспекция по труда потвърди информацията, че 30 българи са били измамени при наемане за работа в Швеция. Те отишли да берат боровинки, но нямат данни за мъжа, който им е осигурил транспорт до скандинавската държава. Сънародниците не разполагат със средства за препитание и за завръщане. На тях им е била обещана надница от 50 евро на ден, но са получавали само по 5 евро без последните дни.

Измамените работници са от област Стара Загора и от Белоградчик.

ГИТ също напомня, че всеки нает за работа в чужбина трябва да разполага с договор на български език с всички данни за фирмата посредник. Също на български език трябва да е и трудовият договор с местния работодател, с всички данни за него, както и за условията, при които ще работят. Не бива да се подписват документи на чужд език, чието съдържание е неясно за хората, които ги подписват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още