Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Въпреки спадовете лятото е било активно за туристически пътувания у нас

С една четвърт се свиват пътуванията с цел туризъм на българите през третото тримесечие, сочат данните на НСИ

Въпреки спадовете лятото е било активно за туристически пътувания у нас

Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg

 

Продължилата извънредна епидемична обстановка в страната през летните месеци е оказала влияние върху туристическите пътувания на българите, но летният сезон не е провал. През третото тримесечие на годината, което съвпада с най-активния летен сезон у нас, пътуванията с цел туризъм са се свили с близо една четвърт. Това става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес.

Въпреки разпространението на пандемията и наложените ограничения за периода юли-септември пътувалите с цел туризъм българи, са 1,324 милиона. Преобладаващата част от тях (94,1%) са пътували само в страната, а 3,2% - само в чужбина, 2,7% са пътували както в страната, така и в чужбина. 

Още по темата

Общият брой на пътувалите на възраст 15 и повече навършени години е с 23,6% по-малко в сравнение със същото тримесечие на 2019 г., отчита НСИ. Намаление се наблюдава както в броя на пътувалите в страната - с 5%, така и в броя на пътувалите в чужбина - с 88%. Спадът в броя на пътувалите както в страната, така и чужбина, е с 47,9%.

През третото тримесечие на годината най-много са пътували българите на възраст 25 - 44 години - 601,5 хил., или 45,4% от всички пътували лица. Като цяло във всички възрастови групи преобладават пътуванията, реализирани в страната.

Пътували лица на възраст 15 и повече навършени години по тримесечия

По-голямата част от туристическите пътувания на лицата на възраст 15 и повече навършени години както в страната (67,9%), така и в чужбина (59,4%) са били с цел „почивка и екскурзия“, а тези с цел „посещение на близки“ са съответно 24,4% и 26,6% от тях.

За юли-септември като самостоятелни са били регистрирани 1,7 милиона, или 86,9% от общия брой лични пътувания. Относителният дял на самостоятелните пътувания без резервация в страната е 87,4%, а на тези в чужбина – 75,1%.

В структурата на разходите по видове с най-голям относителен дял в страната са тези за храна – 41,3%, докато в чужбина са разходите за транспорт – 31,9%. Същевременно разходите на едно лице за професионално пътуване са средно 135 лева в страната и 1052 лева в чужбина.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Танцовите школи може да заработят от началото на февруари