IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Върховният административен съд отмени санкция на "Валмарк"

Съдът постанови, че КЗК незакономерно е наложила глоба на компанията в дело за заблуждаваща реклама на хранителна добавка

18:11 | 11.05.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Върховният административен съд (ВАС) отмени решение на Комисията за защита на конкуренцията за санкция на Валмарк, става ясно от публикуваното на страницата на съда решение.

Антимонополният регулатор наложи глоба в размер на 64,98 хил. лева (0,5% от нетните приходи от продажби за предходната финансова година) на компанията във връзка с кампанията ѝ „Грижа за ставите“.

Проучването на КЗК беше поискано от конкурента „Зона Фарм“, който определя действията на „Валмарк“ като заблуждаващи потребителя и нелоялна конкуренция, защото е използвана забранена от закона сравнителна реклама.

От ВАС обаче посочват, че публикациите на „Валмарк“ в национални медии като част от кампанията „Грижа за ставите“ не са с цел да бъде насърчена продажбата на продуктите, а ограмотяване на читателите чрез провокиране на въпроси и „търсене на верните отговори“.

При своето решение КЗК не е взела предвид и експертизи и становища от независим експерт по отношение на субстанции в добавки за грижа за ставите. Комисията не е направила и преценка за продуктовия пазар, на който спорят двете компании, посочват още от ВАС.

На базата на своите проучвания съдът постановява, че КЗК не е доказала, че „Валмарк“ е нарушил Закона за защита на конкуренцията и в този смисъл решението за санкции е незаконосъобразно.

Освен че отменя санкцията срещу компанията, съдът осъжда КЗК да плати съдебните разноски по делото, които с в размер на 3 050 лева. Решението може да бъде обжалвано пред петчленен състав на ВАС в рамките на 14 дни.

Решението е публикувано на сайта на съда в началото на май. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още