IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вътрешният министър: Не разбирам какво искат да кажат полицаите с протеста си

Ще решим проблема със заплатите, въпросът е кога и как, каза Валентин Радев

15:56 | 04.07.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Полицаите имат право на протести, а не на стачки, предупреди вътрешният министър Валентин Радев в навечерието на протеста на служителите на МВР, който ще се проведе на утрешния им патронен празник.

Утре МВР празнува 138 години от създаването си.

Радев посочи, че като вътрешен министър се бори за мотивацията на пожарникарите и полицаите и „леко не разбира” какво искат да му кажат с протеста.

Леко не разбирам с този протест какво иска да кажат още, заяви Радев, цитиран от агенция „Фокус“. „Може би, че те са го правили много пъти и някак си са оставали неудовлетворени, ако изразяват мнението на повечето в МВР. Имат такова право“, допълни той.

Направихме съвет за социално партньорство. На него изложихме всички въпроси, обсъдихме ги буквално, включително за дрехи и заплати, продължи Радев.

Вътрешният министър подчерта, че е решен проблемът със служебното облекло.

„Аз им казах нещо много просто – тук съм от месец и половина-два, кажете ми кой е решил въпрос за месец и половина-два, който не е решен, и вие сте присъствали и сте участници в тези процеси от повече от 6-7 години“, коментира министърът.

„Говорят за заплати, добре, и това ще го решим. Въпросът е кога и как. Оставете ме, с моя екип ще го направим“, обеща той.

Протестът на полицаите, планиран за 5 юли, ще се състои. В него ще се включат и всички синдикални организации в Министерство на вътрешните работи (МВР).

Недоволството на служителите на реда е породено от ниските възнаграждения в сектора. Синдикатите настояват и за изцяло нов закон за МВР.

Заплатите на служителите в МВР не могат да се увеличат сега, няма как, каза преди дни министърът на вътрешните работи Валентин РадевТой допълни, че когато стане възможно, веднага ще бъдат увеличени заплатите на полицаите, но средства са необходими и в други сектори. Според него това не може да се случи до края на годината.

Темата за увеличение на заплатите на полицаите е била слабо засегната в разговорите и до решение не се е стигнало. Синдикатите настояват за увеличение на основните възнаграждения с между 15-20%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
kane
преди 6 години
щом не разбираш, явно но си за тази длъжностпросто се махни от там, нети е мястото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още