IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вътрешният туризъм спасява сектора през 2020 г.

Секторът е сред най-засегнатите от коронакризата, показват данните на Евростат

11:54 | 23.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Секторът на туризма беше сред най-засегнатите от пандемията от COVID през тази година, доказват и данните на Евростат. През март и април държавите в общността се затвориха и през април нощувките в държавите от ЕС записаха драматичен спад от 95% спрямо април 2019 година.

Като цяло през първото полугодие на 2020 година нощувките в ЕС намаляват с 60 на сто на годишна база - от 1,2 млрд. до 500 млн. Спадът е най-видим в държави като Гърция и Хърватия, които разчитат основно на туризма за развитието на икономиката си. В Гърция нощувките намаляват с 90 на сто, а в Хърватия - с почти 80%.

За разлика от тях в Австрия нощувките са намалели с 39 на сто за полугодието.

Данните за България показват намаляване на туристите в хотелите с 66,6% за полугодието. Не са подадени общо данни за настаняването на туристи извън хотели в страната за полугодието, но от Евростат ги смятат за пренебрежимо малко.

След юни има подобряване на ситуацията, макар и не толкова съществено. Тогава държавите постепенно започнаха да разхлабват мерките, но все още съществуваха карантини за идващите от по-рискови държави, включително и за завръщащите се от почивка граждани на държавата.

Тогава на помощ на сектора идва вътрешният туризъм, сочат данните на европейската статистика. През юли вътрешният туризъм почти се върна до нивата от 2019 година и записва спад от 22% на годишна база. За сравнение нощувките, регистрирани от чужди граждани, са с 64% по-малко.

Средно нощувките в ЕС през юли намаляват с 42,7 на сто.

Данните за България показват, че през юли спадът на нощувките на годишна база е в рамките на почти 62 на сто.
Сред най-засегнатите са Гърция (-75,3%) и Малта (-74,2%), докато в Дания броят на направените нощувки почти възстановяват нивата си от 2019 година - записан е спад от едва 3,5 на сто. В Нидерландия пък броят на нощувките дори се повишава с 3,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още