Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Вътрешният туризъм спасява сектора през 2020 г.

Секторът е сред най-засегнатите от коронакризата, показват данните на Евростат

Вътрешният туризъм спасява сектора през 2020 г.

Снимка: Investor.bg

Секторът на туризма беше сред най-засегнатите от пандемията от COVID през тази година, доказват и данните на Евростат. През март и април държавите в общността се затвориха и през април нощувките в държавите от ЕС записаха драматичен спад от 95% спрямо април 2019 година.

Като цяло през първото полугодие на 2020 година нощувките в ЕС намаляват с 60 на сто на годишна база - от 1,2 млрд. до 500 млн. Спадът е най-видим в държави като Гърция и Хърватия, които разчитат основно на туризма за развитието на икономиката си. В Гърция нощувките намаляват с 90 на сто, а в Хърватия - с почти 80%.

Още по темата
За разлика от тях в Австрия нощувките са намалели с 39 на сто за полугодието.

Данните за България показват намаляване на туристите в хотелите с 66,6% за полугодието. Не са подадени общо данни за настаняването на туристи извън хотели в страната за полугодието, но от Евростат ги смятат за пренебрежимо малко.

След юни има подобряване на ситуацията, макар и не толкова съществено. Тогава държавите постепенно започнаха да разхлабват мерките, но все още съществуваха карантини за идващите от по-рискови държави, включително и за завръщащите се от почивка граждани на държавата.

Тогава на помощ на сектора идва вътрешният туризъм, сочат данните на европейската статистика. През юли вътрешният туризъм почти се върна до нивата от 2019 година и записва спад от 22% на годишна база. За сравнение нощувките, регистрирани от чужди граждани, са с 64% по-малко.

Средно нощувките в ЕС през юли намаляват с 42,7 на сто.

Данните за България показват, че през юли спадът на нощувките на годишна база е в рамките на почти 62 на сто.
Сред най-засегнатите са Гърция (-75,3%) и Малта (-74,2%), докато в Дания броят на направените нощувки почти възстановяват нивата си от 2019 година - записан е спад от едва 3,5 на сто. В Нидерландия пък броят на нощувките дори се повишава с 3,5 на сто.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
COVID ефект - заетите в България вече са под 3,1 милиона