IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Във ВЕИ вече се инвестира повече, отколкото в конвенционални източници

За пръв път през 2015 г. бе премината границата от 350 млрд. долара годишно при инвестициите в сферата на ВЕИ

18:35 | 09.05.16 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За пръв път през 2015 г. в сферата на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) са инвестирани повече от 350 млрд. долара в глобален мащаб. 

Секторът на ВЕИ се развива повече от добре и в глобален план е частта от енергетиката, която се развива най-позитивно, най-впечатляващо, със сериозен темп на увеличаване на инсталираните мощности.

Това заяви в седмичното обзорно пазарно предаване „Invest/Or” на Bloomberg TV Bulgaria, излъчено на 8 май, управляващият партньор в Ренърджи Никола Газдов. Той коментира ситуацията в енергийни сектор в глобален план, като акцентира и върху това къде се намира България на фона на международните тенденции.

 „Една тенденция, която наблюдавахме в Европа в последните години, започна да се проявява и на глобално равнище – повече нови инвестиции в слънце, вятър и вода, отколкото в конвенционални технологии, като въглища“, отбеляза той.

Коментар по темата направи и енергийният експерт Атанас Тасев. Според него България трябва да мисли за оптималния микс, „който в крайна сметка ще достави надеждна енергия на крайния потребител на минимална цена“. „Енергията от фосилни горива реално няма никакъв шанс. В крайна сметка на терена остават ядрената енергетика и ВЕИ-тата в пропорции, които бъдещето ще определи“, посочи Тасев.

В рубриката „Актив на седмицата“ водещият Димитър Вучев направи анализ на австралийската икономика в последните 5 години в контекста на последните данъчни и регулаторни промени, които предложи местното правителство. Впечатление прави силният икономически растеж на страна в период, който идва въпреки забавянето на Китай – най-големият външен пазар за страната. Всичко това се базира най-вече на относителни умерената лихвена политика, която продължава да е далеч по-консервативна от тази в останалите развити страни по света.

Повече може да видите в двете части на Invest/Or:


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Ами доста мошеници се навъдиха по тея географски ширини представяйки се за какво ли не.Прати ми на лично съобщение каквато можеш конкретна информация и технико-икономическа обосновка да видим дали си заслужава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 7 години
а какво е това на снимката ако не е тайна, че е малка и не се вижда добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 7 години
не знам чувал ли си но, не е само до инвестиране, а до това, какво и в какъв срок изкалваш от това инвестиране. Нали уж парите/печалбата движат света? Казваш им "Има тук едно нещо /аз съм му сложил снимчица в аватара си/, за под година - 100% изплащане на инвестицията, оттам м/у 50 и 80% годишно"...и нищо. "Инвеститори" ли? ТРАГЕДИЯ, не инвеститори. Заспали ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Pyramid
преди 7 години
...И който смята, че е хванал господ за шлифера, може да ме цуне по едното място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
Pyramid
преди 7 години
Въпросните ВЕИ - стратегии са стрелба по врабци с топ, а повечето "инвеститори", на практика, влагат в чужд бизнес и реализират на мига печалби ЗА НЕГО, вместо за себе си при възвращаемост от единици проценти, вместо да вложат в себе си и да жънат възвращаемост от десетки проценти до цели пъти при много по-нисък риск и с по-висок контрол над цялостната инвестиция. Робуването на шаблони им е струвало и ще продължи да им струва огромни пропуснати ползи при съмнителни печалби но, при липса на хапче с/у простотия, явно, така им е писано. На "печелившите" - "ЧЕСТИТО!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още