IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въвеждането на пръстов идентификатор в извънболничната помощ ще струва 30 млн. лв.

Тези 477 хил. лева за софтуер на Касата не са безплатното сиренце в капана за мишки, коментира служебният здравен министър

10:55 | 11.02.17 г. 2
<p>
	Служебният здравен министър Илко Семерджиев. <em>Снимка: БТА</em></p>

Служебният здравен министър Илко Семерджиев. Снимка: БТА

Въвеждането на система с пръстови отпечатъци в извънболничната помощ, аптеките и лабораториите би струвало над 30 млн. лева. Това коментира служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев в предаването „Седмицата“ на Дарик радио.

Той изчисли, че дори и пръстовата идентификация да отнема по 5 минути, а не по 15-20, колкото е в болниците, при 45 млн. прегледа това ще отнеме много време и ще намали броя на прегледите с 10 млн.

допълнение е и времето за регистрация при денталните лекари, аптеките, лабораториите. Според него това би сринало информационната система на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), която и сега блокира в пиковите моменти при постъпване и изписване на пациенти в болниците.

„Тези 477 хил. лева за софтуер на Касата не са безплатното сиренце в капана за мишки“, коментира той.

Семерджиев подчерта, че и с пръстовия идентификатор може да се злоупотребява, защото системата генерира около 500 хил. уникални кода. Според него всеки добър хакер би могъл да ги възпроизведе и пак да не се осъществява реално лечение на пациенти. Той подчерта, че ако предшественикът му Петър Москов е открил злоупотреби с чекирането с лични карти, „да беше наказал виновните, вместо да наказва целия народ“.

Семерджиев обаче подчерта, че ако съдът в крайна сметка остави пръстовите отпечатъци в болниците, изпълнителната власт ще се съобрази с решението. Ключовото заседание е насрочено за 16 март, съобщи той.

Що се отнася до концепцията за електронна здравна карта, не се предвижда да се прави специален картов носител, а тя ще е интегрирана с новите лични карти, с които ще могат да се ползват услугите на електронното правителство.

За листите на чакащите Семерджиев каза, че само от редовно правителство може да ги премахне, защото трябва законодателна инициатива.

Що се отнася до стабилността на здравната система, той припомни, че при въвеждането на този модел в началото на века здравната вноска е била 6%, но при включена само извънболнична помощ. При въвеждането на болничната помощ размерът й е трябвало да стане 12%, а в момента е 8%.

Според него обаче следващият парламент не може да се върне към този модел, защото има много разходи, които трябва да се извадят от системата, както и трябва да се види какво е качеството и количеството здравни услуги, които ще се искат. Той препоръча следващите стъпки да се правят „постъпателно“.

Илко Семерджиев съобщи, че уволненият от Петър Москов директор на болницата „Св. Иван Рилски“ в София д-р Дечо Дечев вече е върнат на поста. Скоро и д-р Димитър Димитров, който Москов отстрани от болница „Св. Анна“ в столицата, също ще бъде възстановен на работа.

Връщането на двамата Семерджиев анонсира още на първата си пресконференция като министър.

„Имахме драстично нарушаване на важен въпрос – по политически и лични причини да се уволняват мениджъри на болниците, едни от малкото, които нямаха проблеми с финансирането, а сега - 2 години по-късно, дълговете ич са нараснали между три и четири пъти. Проведени са следствени действия спрямо уволнените и се разбра, че те не са уличени в нарушения или да са нанесли щети“, коментира той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 7 години
Пръстовият отпечатък не е нужен никому, освен на тия, дето обещаха базата данни с пръстови отпечатъци на пиндосляците. С пръстовия отпечатък (отзаде) ще се чудиш какво да правиш при наложено лечение в чужбина. Докато със електронна здравна карта няма да имаш никакви проблеми. Защо се избягва електронната здравна карта, която се ползва навсякъде другаде в ЕС, освен в Мутроландия? Защото далаверите веднага ще излязат наяве. А пръстовият отпечатък не решава нищо, но създава само проблеми и харчене на "едни пари".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 7 години
Отказвам да плащам повече проценти здравна осигуровка, докато не се порежат възможностите на мафията в бели престилки да краде от тях! Струва ми се, че временният министър маниакално се е вторачил в премахването на пръстовия отпечатък, преди да има друга реална алтернатива за цифрова идентификация. А това пък ме навежда на мисълта, че може да не е самостоятелен и да е получил поръчка. Кратък е мандата на времнния министър, но, както се казва - колкото, толкова...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още