IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въвеждат се два етапа на конкурсите за назначения в държавната администрация

Чрез централизиран етап ще се създаде база данни от кандидати, които ще могат да участват в процедурите за съответните ведомства

11:03 | 12.11.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Въвеждат се два етапа на конкурсите за назначения в държавната администрация

Два етапа при конкурсите за назначаване на длъжност в държавната администрация, ограничаване на възможностите за заместване по вътрешно съвместителство и въвеждане на специални тестове за повишаване в длъжност. Това са сред основните предложения за промени в Закона за държавния служител, които са публикувани за обществено обсъждане на портала за обществени консултации strategy.bg.

Крайният срок за подаване на становища е 9 декември. 

Предлага се конкурсите за назначаване на длъжност да са централизирани и децентрализирани – за съответната администрация. В централизирания конкурс ще се прилагат тестове по модела на Европейската служба за подбор на персонал (EPSO), която подбира персонал за европейските институции. Подобни тестове се прилагат и при подбора на служители в държавните администрации на Ирландия, Австрия, Естония, Испания и други държави, посочва се в мотивите на вносителите.

Целта на централизирания етап е да създаде база данни от кандидати с установено ниво от компетентности за работа в държавната администрация. Само кандидатите с положителни резултати от този етап ще могат да участват в децентрализираните конкурси. Предлага се резултатите им да са валидни за срок от 5 години.

С промените в закона се въвежда изискване при назначаване по заместване заместникът да е преминал централизирания етап на конкурса.

Данните от доклада за състоянието на администрацията са красноречиви и показват, че има злоупотреби с назначенията. От над 10 хил. назначения през миналата година след проведен конкурс са назначени под 2 хил. служители. Най-често използваният начин за назначаване е преназначаването на друга длъжност. Други са назначени на непълно работно време, трети – по заместване, и т.н.

Забраняват се и многократните замествания по вътрешно съвместителство. При повишаване в длъжност пък ще се правят специални тестове.

Предвижда се обаче конкурсите за постъпване на държавна служба, обявени до 30 юни 2017 г., да се довършат по досегашния ред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още