IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въвеждат се изисквания за качество на въглищата заради мръсния въздух

Наредба ще определя изискванията към дървесината за битово отопление

12:48 | 17.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Въвеждат се изисквания за качество на въглищата и брикетите, използвани за битово отопление от населението. Това реши правителството, което одобри проект за промени в  Закона за чистота на атмосферния въздух.

Припомняме, че заради системното замърсяване на въздуха с фини прахови частици (ФПЧ) Еврокомисията започна наказателна процедура срещу България.  Според екоминистерството основен замърсител, особено през зимата, са битовото отопление и транспортът. 

Целта на промените е намаляване на емисиите ФПЧ и серен диоксид с използването на по-качествени твърди горива за бита, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

Друга цел е въвеждане на част от Директива (ЕС) 2016/2284 за намаляване на националните емисии на някои замърсители.

В съобщението се допълва, че промените са част от мерките на национално ниво заради наказателната процедура (решение на Съда на ЕС по дело С-488/15), според което България не е спазила нормите за ФПЧ в цялата страна.

В  Преходните и заключителни разпоредби на проекта се дава основание за разработване на наредба за изискванията към дървесината за битово отопление.

Въвеждат се обективни критерии за оценка на напредъка по общинските програми срещу мръсния въздух.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още