IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въвеждат задължителна оценка на въздействието при законови промени

Предложенията за поправки в Закона за нормативните актове са внесени за обсъждане от парламента

09:58 | 03.09.15 г.
Въвеждат задължителна оценка на въздействието при законови промени

Проектът за изменение и допълнение на Закона за нормативните актове, с който се въвежда задължителна оценка на въздействието на законовите поправки, е внесен за обсъждане от Народното събрание.

Текстовете са публикувани на сайта на институцията.

Проектът е част от законодателната програма на правителството за втората половина на годината, която обхваща общо 80 законопроекта.

В проекта за промени в Закона за нормативните актове е предвидено разработването и на предварителна, и на последваща оценка от въздействието на нормативните новости.

Предварителната оценка може да бъде частична или цялостна. Предлага се всички нормативни актове, подготвяни от Министерския съвет, да се подлагат задължително на частична оценка. Резултатите от нея ще покажат дали е необходима цялостна, тъй като тя ще отнеме повече ресурси.

Вносителите на законопроекта припомнят в мотивите си, че през април т.г. Съветът за административна реформа одобри специална концепция за въвеждане на оценката на въздействие.

Същевременно вносителите предлагат Министерският съвет да е задължен да подготвя и приема оперативна законодателна програма на всеки шест месеца, в която да опише законите и подзаконовите актове, които ще променя и приема.

С промените в закона се предлага също така да се удължи срокът за обществените дискусии по проектите за нормативни промени от 14 дни, колкото е в момента, до 30 дни. Дава се възможност обаче, при обосновка на вносителите на промените, дискусиите да се провеждат и в по-кратки срокове, но минимум 14 дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още