IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възлагането на търгове ще става само чрез електронна платформа

Парламентът прие окончателно промените в Закона за обществените поръчки

12:43 | 04.10.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Дмитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Дмитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Парламентът одобри нормативни правила за поетапно въвеждане и прилагане на електронна платформа за възлагане на обществени поръчки в страната. Това стана с приетите на второ четене промени в Закона за обществените поръчки, предава БТА.

Въвежда се задължителна електронна комуникация и в тази връзка се променя редът за подписване, публикуване и връчване на електронни документи в хода на възлагане и изпълнение на поръчките. Променят се и правилата за съхраняване на информацията. 

Прецизира се кръгът на лицата, които са задължени да декларират лични обстоятелства при участие в поръчки. Кръгът се свежда до законните и упълномощени представители на стопанския субект и до членовете на неговите управителни и надзорни органи.

Променени са разпоредбите, които уреждат допустимостта на замяна или включване на подизпълнител при изпълнение на договор за обществена поръчка.

Предвидена е санкция за неправомерна замяна на изпълнител или подизпълнител, като се цели постигане на дисциплиниращ ефект спрямо страните по договора.

С цел по-голяма прозрачност се въвежда задължение за възложителите да публикуват на профила на купувача договорите за подизпълнение, а в Регистъра на обществените поръчки - обявление с информация за всички допълнителни споразумения към договорите, независимо от правното основание за тяхното изменение.

Има промени и в административнонаказателните разпоредби на закона.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
red6
преди 5 години
Откриха топлата вода. Само остава да го направят и прозрачно за хората, да можем лично да проверяваме кой, къде, как и колко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още