IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможна ли е широка коалиция БСП – ГЕРБ за президентските избори?

БСП е мъртва, няма шанс за голяма коалиция, смята политологът Антон Тодоров

10:07 | 23.08.16 г.
<p>
	Снимка: <em>МВнР</em></p>

Снимка: МВнР

Възможна ли е широка коалиция за президентските избори между двете големи партии в Народното събрание – ГЕРБ и БСП, спореха в ефира на „Нова телевизия“ социологът Първан Симеонов и политологът Антон Тодоров.

Симеонов е категоричен – в ГЕРБ все още нямат решение кого да номинират, а и все още не е изключено Бойко Борисов да бъде кандидатът на партията за президент. Според него обаче не е изключено двете основни партии в политическия ни живот да се коалират, за да може премиерът да сподели с някого отговорността при влошаване на външната среда.

Той не изключи и вероятността за „преформатиране“ на кабинета след изборите.

Социологът припомни, че на предишните президентски избори в ГЕРБ също са се колебаели кого да издигнат за свой кандидат и накрая са избрали „най-рейтинговия си министър“ тогава - Росен Плевнелиев. „Може би нещо подобно готвят и сега“, посочи Симеонов.

За политолога Антон Тодоров обаче Бойко Борисов категорично няма да бъде кандидат на ГЕРБ за президент. Според него две вероятни имена за номинации са на комисаря Кристалина Георгиева и на кмета на София Йорданка Фандъкова. Политологът каза, че столичният кмет „излъчва мека сила“ и „изпълва 99% от характеристиките, нужни за кандидат-президент“.

Първан Симеонов потвърди, че „типажът“ на Фандъкова би се възприел добре, защото нейното име не се свързва с корупция и е израз на феминизацията на българската политика в последно време.

„БСП е мъртва“, заяви той, припомняйки, че партията няма нито един кмет на областен град след последните местни избори. По тази причина и той изключва възможността за коалиция между ГЕРБ и социалистите.

Няколко месеца преди изборите, насрочени за 6 ноември, ГЕРБ все още не е обявила своя кандидат за президент. Преди броени дни пък стана ясно, че БСП и АБВ застават зад кандидатурата на бившия началник на ВВС – ген. Румен Радев, но все още нямат номинация за вицепрезидент. От парламентарно представените партии само ВМРО има предложение за кандидат-президентска двойка – Красимир Каракачанов и Явор Нотев.

На този етап Реформаторският блок обсъжда няколко кандидатури, но все още няма официален кандидат. ДПС досега не са коментирали свой кандидат. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още